Сьоме засідання Громадської ради при МНС України

Громадська рада при Міністерстві надзвичайних ситуацій України провела чергове сьоме засідання 9 жовтня 2012 року.

 

Сьоме засідання Громадської ради стало рекордним за кількістю запрошених учасників.

У роботі засідання взяли участь представники Міністерства: Валерій Рева, помічник Міністра надзвичайних ситуацій України; Сергій Губич, заступник директора Департаменту організаційно-контрольної роботи, начальник Відділу організації та стратегічного планування; Віталій Маринюк, начальник Відділу медико-біологічного захисту та профілактики невиробничого травматизму Управління медичного забезпечення; Олег Венжик, головний спеціаліст Відділу зв’язків із засобами масової інформації та роботи з громадськістю.

Серед запрошених також були Сергій Новак, Голова Громадської ради при Державної інспекції техногенної безпеки України; представники Ініціативної групи з розробки та забезпечення супроводу нової редакції Закону України «Про громадські об’єднання» Сергій Лилик та В’ячеслав Павлов.

З презентацією проекту «Школа безпеки: комфортно там, де безпечно» у засіданні взяла участь Алевтина Белецька, прес-секретар Групи компаній «Фокстрот».

Розпочалося засідання з виступів представників Міністерства надзвичайних ситуацій України.

Сергій Губич презентував інформацію про План діяльності Міністерства на 2013 плановий та 2014-2015 бюджетні періоди, що настають за плановим (.pdf), який затверджено наказом № 1215 від 24.09.2012 (.pdf). Відповідно до наказу Виконуючого обов’язки Міністра Віталія Бута, підрозділи МНС до 20 жовтня 2012 року надають пропозиції до Плану діяльності МНС на 2013 рік.

Сергій Губич запропонував членам Громадської ради обговорити узагальнені пропозиції та проект Плану дій на наступному засіданні Громадської ради.

Віталій Маринюк доповів про стан правового супроводу проекту Закону України «Про Основні засади державної політики у сфері профілактики травматизму невиробничого характеру», що був написаний спільно представниками МНС України і Громадської ради при МНС України.

Пан Віталій приділив увагу окремим положенням і принципам, що стосуються людини як найвищої цінності держави і її безпеки. На етапі розгляду Закону у Кабінеті Міністрів певні положення все ж зазнали змін. Незважаючи на це, аналогів цьому Закону в Україні і на території СНД немає.

«Це якійсний продукт, який може впливати на діяльність держави у сфері безпеки людини. Це дійсно якісно новий закон для України», — зауважив Олег Олійник. Йому доручено продовжити забезпечення правового супроводу Закону спільно з МНС.

Учасники засідання заслухали інформацію про роботу Ініціативної групи громадських рад з розробки та забезпечення супроводу нової редакції Закону України «Про громадські об’єднання», до якої увійшли представники Громадської ради. Олег Олійник і Сергій Лилик розповіли про результати засідання Ініціативної групи, що відбулося напередодні.

Незважаючи на Резолюцію і пропозиції, сформовані Ініціативною групою, Міністерство юстиції України винесло рішення про недоцільність внесення змін до Закону.

У рамках звіту про роботу Робочої групи з забезпечення реалізації спільного Громадської ради при МНС України, Міністерства та Групи компаній «Фокстрот» соціального проекту «Школа безпеки: популяризація правил безпечної життєдіяльності дітей раннього шкільного віку в соціумі», Алевтина Белецька презентувала присутнім 4 серію мультсеріалу «Фокс і Трот спішать на допомогу: Пожежа».

Мультсеріал «Фокс і Трот спішать на допомогу!» створено в 2008 році, а до 2011 було знято 3 серії з ліцензією Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України. Цільова аудиторія мультфільмів – діти молодшого шкільного віку та їхні батьки, — розповіла Алевтина Белецька. За статистикою, саме ця категорія дітей знаходиться у групі ризику потрапляння у надзвичайні ситуації, викликані пожежами.

З появою 4 серії, у 2011-2012 роках у рамках проекту проводиться робота зпрезентації мультсеріалу через уроки безпеки. Щогодинно мультфільм транслюється також у магазинах мережі «Фокстрот».

Усі серії мультсеріалу «Фокс і Трот спішать на допомогу!» можна переглянути на сторінці, присвяченій безпеці дитини.

Основним питанням порядку денного засідання стало затвердження Плану дій Громадської ради при Міністерстві надзвичайних ситуацій України на 4 квартал 2012 року (.doc), сформованого і схваленого Правлінням.

Рішенням Громадської ради було скорочено її склад на 13 членів (з причини відсутності на двох або більше засіданнях) для забезпечення ефективності діяльності Громадської ради при МНС України.

На завершення, учасників засідання було запрошено відвідати спеціалізовану експозицію «Пожежна безпека» у рамках XVII Міжнародної виставки «БЕЗПЕКА 2012», присвяченої індустрії безпеки людини, що відбудеться у Києві 23-26 жовтня 2012 року.

Наступне чергове засідання Громадської ради попередньо призначено на 5 грудня 2012 року.

Юлія Олійник, прес-секретар Громадської ради при МНС України