Обговорення оновленої Енергетичної стратегії України

Круглий стіл «Енергетичне майбутнє України: енергоефективність, економічність, екологічність? Експертний аналіз Оновленої енергетичної стратегії України» відбувся у Києві 13 вересня 2012 року.

Голова Громадської ради при МНС України Олег Олійник та прес-секретар Юлія Олійник взяли участь у заході, присвяченому перегляду Енергетичної стратегії України на період до 2030 року.

Під час Круглого столу представники інститутів громадянського суспільства обговорили енергетичний баланс України на 2015-2030 роки; пріоритети розвитку та можливості інших моделей розвитку енергетики держави; питання енергоефективності та сталого розвитку енергетики в Україні.

Організатори Круглого столу: Представництво Фонду імені Гайнріха Бьолля в Україні, Національний екологічний центр України, громадська організація «Екоклуб» та Київський міжнародний енергетичний клуб «Q-Club».

Експертне обговорення оновленої Енергетичної стратегії України проведено з метою формування експертних рекомендацій щодо одного з головних документів держави та зумовлене непрозорістю та закритістю процесу перегляду та розробки нових положень стратегії.

Учасники обговорення нераз зазначали, що фахова громадськість знаходиться поза цим процесом, а формування оновленої Стратегії доручено недержавній установі. Координатором оновлення Стратегії, за дорученням Кабінету Міністрів України, визначено Фонд «Ефективне Управління».

Енергетика як ключова галузь економіки держави, визначає ефективність і конкурентоздатність країни. Рівень життя людей залежить безпосередньо від «здатності держави віднайти оптимальний баланс використання джерел енергії з огляду на наявні економічні, геополітичні, технологічні, безпекові та екологічні фактори», — стверджують організатори обговорення.

Олександр Тодійчук, Президент Київського міжнародного енергетичного клубу «Q-club», у своєму вступному виступі зауважив, що пошук оптимального енергетичного балансу може стати тим елементом, який об’єднає нашу державу.

На Круглому столі учасники ознайомились з Європейським досвідом моделювання енергетичного балансу.

Крейг Морріс, засновник порталу Petite Planete, автор публікацій з проблем енергетики та клімату, та Тобіас Мюнхмайєр, експерт з питань клімату та ядерної енергетики, Greenpaece, розповіли про успішний перехід Німеччини від атомної енергетики до відновлюваних джерел енергії. Повністю відмовитися від атомної енергетики Німеччина планує до 2022 року.

«Енергія вітру і сонця чудово доповнюють один одну», — говорить Крейг Морріс і закликає поєднувати обидва джерела енергії.

Представники України, у свою чергу, наголошують на перевищеній частці газу в енергетичному балансі нашої держави. Відповідно до проекту оновленої Стратегії, вагомими складовими енергетичного балансу України до 2030 року стануть вугільна галузь, атомна генерація, газ власного добутку та частково відновлювальні джерела енергії, тоді як розвиток біоенергетики взагалі не передбачається.

Доповідачі у рамках Круглого столу висловили позитивне ставлення до можливого розвитку альтернативних джерел енергії в Україні, оскільки це дасть змогу розвивати й інші галузі на їхню користь.

Під час обговорення документу оновленої Енергетичної стратегії присутні звернули увагу і на питання зміцнення енергетичної безпеки та важливості збереження енергетичної незалежності держави. Підняли і питання роботи Уряду України у рамках «Партнерства «Відкритий Уряд».

Юлія Олійник, прес-секретар Громадської ради при МНС України