Партнерство «Відкритий Уряд». Громадське обговорення

26 грудня 2011 року Громадська рада при МНС України спільно з Міністерством надзвичайних ситуацій України провела громадське обговорення проекту Плану заходів з реалізації ініціативи «Партнерство «Відкритий уряд».

Обговорення відбулося у форматі засідання за Круглим столом на тему «Пріоритети впровадження в Україні ініціативи «Партнерство «Відкритий уряд». Пропозиції представників Громадської ради та МНС України».

У Круглому столі взяли участь представники Міністерства Валерій Рева, помічник Міністра, та Олег Венжик, головний спеціаліст Відділу зв’язків із засобами масової інформації та роботи з громадськістю.

Партнерство «Відкритий уряд» офіційно запроваджено 20 вересня 2011 року, коли на сесії Генеральної Асамблеї ООН 8 країн-засновниць (Бразилія, Індонезія, Мексика, Норвегія, Філіппіни, Південно-Африканська Республіка, Сполучене Королівство та Сполучені Штати Америки) затвердили Декларацію «Відкритий уряд» і оголосили національні плани дій. Вже 43 країни, серед яких і Україна, підтримали принципи відкритого уряду та заявили про намір приєднатися до Партнерства.

Метою Партнерства є забезпечення співпраці між урядом та громадянським суспільством, виконання зобов’язань уряду щодо забезпечення прозорості його діяльності, захисту прав людини, а також боротьба із корупцією і використання нових технологій у здійсненні управління державою. Партнерство «Відкритий уряд» передбачає всебічний контроль його принципів як з боку керівного комітету уряду, так і з боку громадських організацій.

На виконання доручення Прем’єр-міністра України, Секретаріат Кабінету Міністрів спільно з Міністерством юстиції забезпечили участь громадськості в обговоренні проекту Плану заходів з реалізації ініціативи «Партнерство «Відкритий уряд», розробленого Урядом України.

З метою визначення загальнолюдських пріоритетів і формування пропозицій до проекту Плану заходів члени Громадської ради та представники МНС України за Круглим столом обговорили перспективи імплементації цієї ініціативи в Україні та вироблення алгоритму співпраці заінтересованих у її впровадженні.

Модератор Круглого столу, Голова Громадської ради при МНС України, Олег Олійник, у своєму виступі звернув увагу на назву ініціативи та зауважив, що вона повинна бути наповнена конкретною ідеєю. Наголосивши на принципі публічності, Олег Олійник запропонував викласти назву у редакції «Партнерство «Публічний уряд». «Принцип публічності – основоположний. Відкритість – це частковий якісний критерій», – пояснив він.

Учасники обговорення звернули увагу на закордонний досвід виконання принципів відкритого уряду.

Олег Олійник зазначив: «Публічність – це квінтесенція будь-яких правових стосунків у європейській практиці: судові рішення, діяльність державних службовців повинні бути публічними».

За словами члена Громадської ради Олександра Кликова, Україна може стикнутися з рядом труднощів у процесі запровадження ініціативи «Партнерство «Відкритий уряд» з огляду на українські реалії. «На сьогодні ні наше суспільство, ні уряд не готові до таких дій», – зауважив Борис Платкевич.

У відповідь, Олег Олійник зазначив:

Має бути сприйняття один одного як представника спільноти і представника держави. Ми маємо усвідомити себе людьми. Лише двосторонній діалог забезпечить рівність стосунків людей від громадськості та людей від влади.

Говорячи про вклад України, який вона може зробити, приєднавшись до Партнерства «Відкритий Уряд», учасники Круглого столу прийшли до висновку, що відкритий уряд – це шлях до безпеки в Україні, це безпечний Уряд. Крім того, учасники торкнулися проблеми відповідальності як однієї з вимог до діяльності Уряду.

Під час свого виступу Олександр Леонтієв звернув увагу на важливість забезпечення принципу публічності шляхом надання людям доступної інформації, яку вони мають право знати, наприклад, інформування про небезпечні об’єкти тощо.

Голова Громадської ради запропонував внести до Уряду пропозицію про формування і підготовку проекту Плану заходів і,  в подальшому,  нормативно-правових актів, що стосуються громадськості, за участі делегованих представників Громадських рад.

Також було сформовано рекомендацію про фінансове забезпечення з боку Уряду заходів, передбачених Планом дій.

Наприкінці громадського обговорення його учасники прийняли рішення делегувати Голову Олега Олійника як представника Громадської ради при МНС України до складу робочої групи по розробці Плану заходів з реалізації ініціативи «Партнерство «Відкритий уряд».

Крім того, учасники Круглого столу сформували та прийняли Резолюцію включно з пропозиціями та рекомендаціями до Плану.

 

Юлія Олійник, прес-секретар ГР при МНС України