Спеціальна програма підготовки матросів-рятувальників та плавців-рятувальників

Спеціальна програма підготовки (перепідготовки) рятувальників (плавців-рятувальників) рятувальних постів у місцях масового відпочинку населення на водних об’єктах України була розроблена Громадською радою при МНС України спільно з Громадською організацією «Київське міське товариство рятування на воді» з метою забезпечення державної політики безпеки людини, зокрема шляхом запобігання загибелі людей на водних об’єктах України.

Наводимо витяг з Програми, а також зразки посвідчень рятувальника:

СПЕЦІАЛЬНА ПРОГРАМА

підготовки (перепідготовки) матросів-рятувальників та плавців-рятувальників

рятувальних постів у місцях масового відпочинку населення на водних об’єктах України

Програма розроблена для підготовки матросів-рятувальників та плавців-рятувальників рятувальних постів у місцях масового відпочинку населення на водних об’єктах (далі – рятувальників) відповідно до вимог Наказу Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи 03 грудня 2001 року № 272 (у редакції наказу Міністерства надзвичайних ситуацій України від 24 вересня 2012 року № 1214) зареєстровано в Міністерстві Юстиції України 16 жовтня 2012 року за № 1739/22051.

Підготовка (перепідготовка) рятувальників проводиться на спеціальних курсах, що організовуються рятувально-водолазною службою громадської організації та формуваннями, які підпорядковані ТОВРЯТВОД.

До навчання допускаються особи віком від 18 років, які вміють добре плавати, пірнати, веслувати та управляти шлюпкою і пройшли попереднє медичне обстеження на придатність до роботи рятувальником.

 До викладання на курсах залучаються добре підготовлені, досвідчені фахівці ГО ТОВРЯТВОД, аварійно-рятувальних формувань, які підпорядковані ГО ТОВРЯТВОД, тренерський склад плавальних басейнів, а також працівники (викладачі) інших організацій, які мають достатні знання з предметів Програми.

 Теоретичне навчання передує практичним заняттям. Заняття проводяться у формі лекцій (семінарів) з використанням плакатів, схем, креслень, відеофільмів, комп’ютерів, деталей та зразків рятувальних засобів, матеріальної частини обладнання рятувальних постів, плавзасобів тощо.

Практичні заняття проводяться у формі виконання практичних робіт, тренувань з використанням рятувальних засобів і відпрацюванням точності прийомів і дій при наданні допомоги потерпілим на воді.

 При вивченні та відпрацюванні прийомів рятування вплав, буксирування потопаючого і звільнення від його захватів, а також прийомів надання допомоги тим, хто потрапив у біду на тонкому льоду необхідно дотримуватися послідовності переходу від простих елементів до складних та суворо дотримуватися заходів безпеки.

Кандидати, які пройшли курс навчання, виконали нормативи рятувальника та здали заліки, отримують посвідчення рятувальника встановленого зразка  і допускаються до практичного виконання обов’язків рятувальників рятувальних постів.

Навчальний план

 

Назва тем

Кількість годин

Всього

З них

Теорія

Практика

1

2

3

4

1. Цілі і задачі охорони життя людей на воді та профілактика нещасних випадків на воді

1

1

2. Рятувальні засоби та їх застосування

3

1

2

3. Конструкція та обладнання шлюпки. Управління шлюпкою при наданні допомоги потопаючому

3

1

2

4. Способи і прийоми рятування на воді та на льоду

4

1

3

5.. Надання першої медичної допомоги потерпілим на воді

4

1

3

6. Спостереження, зв’язок та сигнали

1

1

Відпрацьовуються щоденно

7. Залік

8

4

4

Всього:

24

10

14

 

  • Рятувальники за кошти власника (орендаря) пляжу, пункту прокату, бази стоянки маломірного флоту тощо повинні пройти навчання з надання першої медичної допомоги потерпілим на воді та отримати відповідне свідоцтво. 
ЗМІСТ ПРОГРАМИ

Тема 1.  Цілі і задачі з охорони життя людей на воді та профілактика нещасних випадків

1.1. Цілі і задачі з охорони життя людей на воді та профілактика нещасних випадків. Зміст роботи з охорони життя людей на воді (льоду) та профілактики нещасних випадків.

Юлія Олійник, прес-секретар Громадської ради при МНС України

Спеціальна програма підготовки матросів-рятувальників та плавців-рятувальників: 5 комментариев

  1. Олександр

    Очень актуально и очень вовремя в Украине разработана Специальная программа. Можно выразить лишь благодарность Громадськой раде и специалистам которые ее разработали и внедряют в жизнь.

  2. Олег Олійник

    Так, дійсно, дуже правильна, вчасна та продуктивна громадянська ініціатива ГО «ТОВРЯТВОД», співучасницьки підтримана Громадською радою у форматі Комітету з питань реагування на надзвичайні ситуації та сприяння діяльності аварійно-рятувальним службам!
    Наразі у порядку денному громадянського суспільства актуальним залишається питання партнерської співпраці з органами влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій щодо дієвого та ефективного впровадження Спеціальної програми в Україні!

  3. Данил

    Це дуже добре,що завчасно пiдготовлена програма,бо початок купального сезона не за горамипотрапив на цю сторiнку випадково,але дуже зацiкавлений данним матерiалом. Хочу висказати Свою благодарнiсть,що намагаєтесь боротися за життя на водi.

  4. Андрій

    Де взяти текст програми?Нам потрібен для роботи влітку.Якщо можливо перешліть не ел.адресу.

    1. admin Автор записи

      Пане Андрію, з цього питання зверніться, будь ласка, до Олександра Середи, Голови Комітету з питань реагування на надзвичайні ситуаціï, начальника рятувально-водолазної служби ГО «ТОВРЯТВОД»! Контакти за посиланням: http://www.ukr-rada.org.ua/structure/

Обсуждение закрыто.