Учасники засідання рятувального Комітету Громадської ради вирішили впроваджувати Спецпрограму підготовки плавців-рятувальників за сприяння Уряду України

Засідання Комітету Громадської ради з реагування на надзвичайні ситуації та сприяння діяльності аварійно-рятувальним службам відбулося 20 березня 2013 року.

Голова Комітету Олександр Середа нагадав учасникам засідання про те, що Громадською радою спільно з Громадською організацією «Київське міське товариство рятування на воді» була розроблена Спеціальна програма підготовки (перепідготовки) рятувальників (плавців-рятувальників) рятувальних постів у місцях масового відпочинку населення на водних об’єктах України, з метою забезпечення державної політики безпеки людини, зокрема шляхом запобігання загибелі людей на водних об’єктах України.

Така Програма вкрай потрібна Україні, оскільки за минулий 2012 рік на її водоймах загинуло понад 1874 людини, з яких 132 дитини, що є дуже високим показником у порівнянні з попередніми роками.

Основними причинами загибелі людей є: не проведення паспортизації пляжів, не обстеження підводної частини дна акваторії водних об’єктів водолазами професіоналами атестованих аварійно-рятувальних служб, порушення правил поведінки на воді, купання у нетверезому стані, небезпечний спосіб вилову риби, купання у непризначених для цього місцях, нещасні випадки, а також недостатня кількість підготовлених матросів-рятувальників (плавців-рятувальників) рятувальних служб для своєчасного реагування та надання допомоги потерпілим на воді, низький рівень агітаційної та масового-роз’яснювальної роботи серед відпочиваючих.

Члени Комітету вирішили підготувати проект звернення до Прем’єр-міністра України щодо впровадження на водних об’єктах України Спеціальної програми шляхом виконання окремого доручення Уряду.

Пропозиція Громадської ради при МНС щодо впровадження Спецпрограми була підтримана керівництвом Держтехногенбезпеки України.

На засіданні було зауважено й на тому, що незабаром розпочнеться літній оздоровчо-купальний сезон 2013 року.

Постановою Кабміну України від 06.03.2002 № 264 «Про затвердження Порядку обліку місць масового відпочинку населення на водних об’єктах» визначено механізм обліку місць масового відпочинку населення на водних об’єктах як територій, що підлягають постійному обслуговуванню аварійно-рятувальними службами.

До місць масового відпочинку населення належать земельні ділянки з прилеглим водним простором, призначені для організованого відпочинку населення на прибережних захисних смугах водних об’єктів або островах, та водні об’єкти, на яких розташовані засоби розваг і атракціони, а також місця для занять водними видами спорту та місця любительського і спортивного рибальства, де також повинна бути проведена робота з організації функціонування рятувальних постів і їхня паспортизація.

Задля забезпечення сприяння розвитку громадянського суспільства та безпеки людини вирішено провести громадську експертизу щодо правильності виконання вимог Постанови № 264 місцевими органами виконавчої влади відповідно до наданих повноважень шляхом визначення у встановлений термін водного простору, придатного для організації пляжів, пунктів прокату, а також місць для занять водними видами спорту тощо.

Учасники засідання вирішили обговорені актуальні питання внести до проекту Порядку денного чергового засідання Громадської ради.

Юлія Олійник, прес-секретар Громадської ради при МНС України

Учасники засідання рятувального Комітету Громадської ради вирішили впроваджувати Спецпрограму підготовки плавців-рятувальників за сприяння Уряду України: 3 комментария

  1. Олександр

    Есть пословица, что сани надо готовить летом, а телегу зимой. И поэтому проведение заседания Комитета сейчас поможет предостеречь и предотвратить возникновение несчастных случаев с людьми на воде. И если благодаря этому будет спасена хоть одна человеческая жизнь то это будет лучшим показателем в работе Комитета.

  2. Олег Олійник

    Пане Олександре, з Вашою мотивацією важко не погодитися. Дійсно, у справі безпеки людини шляхом її рятування саме професіоналами не може бути місця для дискусій!

  3. Данил

    Хорошо что есть такие люди,которым не безразличны отдыхающие на воде.

Обсуждение закрыто.