Безпека людини на воді через впровадження Спецпрограми підготовки плавців-рятувальників

Громадська рада при МНС України пропонує владі реалізовувати політику безпеки людини на воді через впровадження Спеціальної програми підготовки плавців-рятувальників.

Одним із пріоритетів партнерської співпраці Міністерства надзвичайних ситуацій України та Громадської ради при МНС України у 2012 році є забезпечення безпеки людини на воді та сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні.

Комітетом Громадської ради з питань реагування на надзвичайні ситуації та сприяння діяльності аварійно-рятувальним службам, спільно з громадською організацією «Київське міське товариство рятування на воді», була розроблена Спеціальна програма підготовки (перепідготовки) рятувальників (плавців-рятувальників) рятувальних постів у місцях масового відпочинку населення на водних об’єктах України.

6 грудня 2012 року Спецпрограма погоджена Центральною міжвідомчою атестаційною комісією з атестації аварійно-рятувальних служб та рятувальників при Державній інспекції техногенної безпеки України.

Спеціальна програма розроблена з метою забезпечення державної політики безпеки людини, зокрема шляхом запобігання загибелі людей на водних об’єктах України, на виконання:

  • Закону України «Про аварійно-рятувальні служби»,
  • розпорядження Президента України від 14.07.2001 № 190/2001-рп «Про невідкладні заходи щодо запобігання загибелі людей на водних об’єктах»,
  • постанови Кабінету Міністрів України від 06.03.2002 № 264 «Про затвердження Порядку обліку місць масового відпочинку населення на водних об’єктах»,
  • Правил охорони життя людей на водних об’єктах України, затверджених наказом Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи від 03.12.2001 № 272 (у редакції наказу Міністерства надзвичайних ситуацій України від 24.09.2012 № 1214), зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 16.10.2012 за № 1739/22051.

15 січня 2013 року Спеціальна програма зареєстрована в Українському інституті науково-технічної і економічної інформації за державним реєстраційним номером 0112U007557.

На підставі ст. ст. 3, 38, 116 Конституції України та відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 03.11.2010 № 996 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики» Громадська рада запропонувала Міністерству та Держтехногенбезпеки України розглянути питання щодо впровадження відповідними центральними та місцевими органами виконавчої влади, підприємствами, установами, організаціями вищезазначеної Спеціальної програми підготовки фахівців з рятувальної справи на водних об’єктах України.

Юлія Олійник, прес-секретар Громадської ради при МНС України

Безпека людини на воді через впровадження Спецпрограми підготовки плавців-рятувальників: 3 комментария

  1. Олег Олійник

    Спеціальна програма є позитивним прикладом дієвості партнерської співпраці центральних органів виконавчої влади з активною громадськістю у справі формування та реалізації державної політики безпеки людини, зокрема на водних об’єктах України.

  2. Олександр Середа

    В результаті впровадження Спеціальної програми буде забезпечено повноцінне функціонування системи запобігання та реагування на надзвичайні ситуації на водних об’єктах, яке дозволить: підвищити оперативність та якість інформаційної роботи серед населення з питань безпечного використання водних об’єктів, роз’яснення правил поведінки на воді та надання першої медичної допомоги; скоротити кількість нещасних випадків на водних об’єктах; розширити діапазон дій аварійно-рятувальної служби та підвищити ефективність проведення пошуково-рятувальних робіт на воді; підвищити ефективність заходів щодо попередження нещасних випадків та надзвичайних ситуацій на водних об’єктах.

  3. Юлія Олійник

    Спеціальна програма є якісно новим типом мислення та розуміння державної політики України категоріями безпеки людини!

Обсуждение закрыто.