Засідання Керівного комітету Україна – Рада Європи: План дій РЄ для України на 2011-2014 роки

Засідання Керівного комітету Україна – Рада Європи з питань імплементації Плану дій Ради Європи для України на 2011-2014 рр. відбулося 22 травня 2012 року в Міністерстві закордонних справ України.

Учасники засідання: делегація Ради Європи (Страсбург), представники Київського офісу Ради Європи та українська сторона – представники органів державної влади України, державних установ і громадських організацій, що реалізують програми співробітництва з Радою Європи в рамках Плану дій РЄ для України на 2011-2014 рр.

Міністерство надзвичайних ситуацій на засіданні представляли Олег Олійник, Голова Громадської ради при МНС України, правник, член Правління Асоціації правників України, Валерій Рева, Помічник Міністра надзвичайних ситуацій, та Юлія Олійник, прес-секретар Громадської ради при МНС.

Головними промовцями засідання були:

Євгенія Філіпенко, Заступник директора Департаменту міжнародних організацій МЗС України;

— Габріелла Баттаїні-Драгоні, Генеральний директор з програм Ради Європи;

— Патрік Пеннінкс, Виконавчий секретар Часткової угоди щодо Групи Помпіду, Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи;

Катерина Дольова-Дрейер, співробітник Відділу регіонального та двостороннього співробітництва, Директорату демократичного громадянства та участі, Генеральний директорат з питань демократії РЄ;

Аркадія Ситіна Голова підрозділу програмних стратегій та мобілізації ресурсів, Офісу генерального директора програм Ради Європи.

План дій Ради Європи для України на 2011-2014 рр. було узгоджено на минулому засіданні Керівного комітету та затверджено у липні 2011 року. План дій налічує 51 проект на загальну суму 22 млн. євро. Головна мета проектів – зміцнення в Україні європейських стандартів.

На засіданні учасники обговорили основні результати та виклики імплементації Плану дій і заслухали звіти української сторони зі стану реалізації проектів відповідно до трьох розділів Плану: Права людини, Верховенство права, Демократія.

У виступах українських партнерів Ради Європи з програм Плану дій неодноразово наголошувалось на необхідності фінансування їхньої реалізації.

Забезпечення реалізації Плану дій розглядалось також у контексті відповідальності обох сторін.

Щодо проекту, розробленого МНС України та АПУ, Олег Олійник сказав:

«Ознайомившись з проектом Плану дій Ради Європи для України на 2011-2014 роки, у травні 2011 року спільно з Міністерством надзвичайних ситуацій України та Асоціацією правників України був підготовлений Проект 3.5.1.: Ефективне інституційне забезпечення державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства, який не був забезпечений фінансуванням, однак залишається пріоритетним для української сторони для забезпечення його належного фінансування. Наразі це єдиний Проект, наданий до проекту Плану дій, що стосується громадянського суспільства.

На сьогодні зазначений Проект на безоплатній основі успішно реалізується Асоціацією правників України, Міністерством надзвичайних ситуацій України, Міністерством охорони здоров’я України, Державною інспекцією техногенної безпеки України та створеними при цих органах влади Громадськими радами.

Рішенням Колегії МНС України від 26.01.2012 р. схвалено пріоритетні завдання Міністерства щодо формування та реалізації державної політики у визначеній сфері повноважень на 2012 рік, і зокрема пріоритет 8: Дієва співпраця з інститутами громадянського суспільства.

Вочевидь, без дієвого формування та становлення впливового громадянського суспільства неможливо усвідомлено визнати та продуктивно реалізовувати три основні напрями програми Ради Європи – права людини, верховенство права, демократія, зокрема у форматі проектів, включених до трьох однойменних розділів Плану дій».

Юлія Олійник, прес-секретар Громадської ради при МНС України

Один комментарий к “Засідання Керівного комітету Україна – Рада Європи: План дій РЄ для України на 2011-2014 роки

  1. Олег Олійник

    Потужна громадянська позиція людини — впливове громадянське суспільство — права людини, верховенство права, демократія — правова держава Україна!

Обсуждение закрыто.