Форум громадянського суспільства «Саміт Україна-ЄС: громадський вимір»

У той час як у рамках XV Саміту Україна-ЄС керівництво держави спільно з представниками Європейського Союзу вирішували подальшу долю співпраці України з Європою, представники громадянського суспільства провели Форум, присвячений Саміту.

 

Форум організували Українська національна платформа Форуму громадянського суспільства Східного партнерства, Лабораторія законодавчих ініціатив, Міжнародний фонд «Відродження» та Громадська експертна рада.

Захід розпочався з Експертної дискусії, предметом якої стали результати XV Саміту. Модератор Альона Гетьманчук, Директор Інституту світової політики, у своєму привітальному виступі підкреслила важливість визнання України європейською державою. Хоча, за словами пані Альони, попри усі баталії навколо цього факту, він є беззаперечним і таким, що сам собою розуміється.

Як стало відомо, під час Саміту очікуване парафування угоди про асоціацію України з ЄС не відбулося. З огляду на це, експерти, що взяли участь у Форумі, висловили сподівання, що угода буде підписана у найкоротші терміни.

За словами Бориса Тарасюка, Голови Комітету з питань європейської інтеграції, Євросоюз не готовий до парафування угоди у рамках XV Саміту. «Як дипломат я очікував, що відбудеться важлива подія – парафування угоди», – говорить пан Борис. – «Як політик – після арешту Юлії Тимошенко я не можу погодитися, що Європа буде поводитися, ніби нічого не трапилося».

Також Борис Тарасюк пояснив, що парафування – це технічна процедура, яка буде винесена за межі Саміту, та висловив припущення, що вона може відбутися цього року.

Серед причин для багатьох неочікуваних результатів сьогоднішнього Саміту пан Борис назвав серйозні претензії до нинішнього керівництва України з боку ЄС: «Причину слід шукати всередині нашої держави у діях нинішньої влади».

Євген Бистрицький, Виконавчий директор Міжнародного фонду «Відродження», торкнувся теми європейської ідентичності, яка, за його словами, має два рівні: норми відносин між людьми на рівні громадянського суспільства і мораль, що існує у суспільстві. Крім того, у своєму виступі пан Євген підкреслив підвищення активності громадського сектору в Україні, однак зазначив, що на фоні «відсутності активного діалогу  громадянського суспільства з владою», громадська позиція щодо євроінтеграції успішніше була донесена до європейських представників.

За словами Олександра Сушка, Директора Інституту євроатлантичного співробітництва, простір для дипломатичного маневру у питанні євроінтеграції звужується: «Україна на тому етапі, коли вона готова заплатити високу ціну. Це ціна дипломатичного маневру».

Валерій Чалов, Заступник Генерального директора Центру Разумкова, закликав громадянське суспільство об’єднати зусилля і чітко дати зрозуміти владі, що Україна не просто за євроінтеграцію, а за вступ до Європейського Союзу.

Взявши слово, Олег Олійник, Голова Громадської ради при МНС України та Член Правління Асоціації правників України, привітав присутніх з Днем Святого Миколая та Днем адвокатури. Коментуючи процес євроінтеграції, пан Олег наголосив на фактичному невизнанні в Україні принципу верховенства права, що є причиною багатьох проблем як у суспільстві, так і в державі. За його словами, насправді Конституція передбачає принцип верховенства людини, який стосується кожного і є доступнішим для розуміння та застосування.

«Визнання людяності в Україні є шляхом до євроінтеграції. Нам усім слід практикувати людяність», – підкреслив Олег Олійник.

Заступник Міністра закордонних справ України з питань євроінтеграції Павло Клімкін ознайомивши присутніх з підсумками Саміту, зазначив, що попри усі технічні процеси, зараз треба думати про те, як угода про асоціацію буде реалізована. «Для мене це означає напрямок руху, – говорить пан Павло. – Угода про асоціацію – це пряма європейська перспектива».

 

Друга частина Форуму «Громадський вимір відносин між Україною та ЄС» відбувалася за присутності представників Євросоюзу.

Ігор Когут, Голова Ради Лабораторії законодавчих ініціатив, Координатор Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного Партнерства, оголосив Позицію Форуму громадянського суспільства «Саміт Україна-ЄС: громадський вимір». «Українське громадянське суспільство вважає ЄС своїм партнером», – йдеться у тексті Позиції.

 

 

Президент Європейської ради Герман ван Ромпей висловив позицію Євросоюзу та запевнив, що ЄС хоче підписати угоду про асоціацію з Україною. Однак він зазначив, що майбутнє угоди залежатиме від політичних обставин. Президент Європейської ради звернув увагу на те, що парламентські вибори будуть завершальним випробуванням для України.

Також Герман ван Ромпей позитивно оцінив активність громадянського суспільства в Україні «не тільки на рівні урядовому, а й на рівні міжлюдському».

 

 

 

 «Ми хочемо бути партнерами України», –  з такими словами виступив Жозе Мануел Баррозу, Президент Європейської Комісії. Проте, за словами пана Баррозу, на рішення ЄС може вплинути подальший розвиток подій в Україні, а саме: реформи, відкритість діяльності влади, верховенство права та позиція представників громадянського суспільства.

Свій виступ Жозе Мануел Баррозу завершив словами: «так, ми можемо бути разом».

Обидва Президента у своїх виступах зазначили, що головним викликом для України буде саме імплементація угоди про асоціацію.

 

Швидкість парафування угоди про асоціацію з ЄС тепер залежить від української влади і суспільства, усвідомлення та виконання основних принципів та цінностей Європейського Союзу. Громадськість почула сьогодні головне – на нас там чекають.

 

Юлія Олійник, прес-секретар ГР при МНС України