Правління Громадської ради при МНС України: шляхи оптимізації державної політики сприяння розвиту громадянського суспільства, дитячої творчості та безпеки людини

Одинадцяте засідання Правління Громадської ради при МНС України відбулося 28 березня 2013 року.

Голова Громадської ради Олег Олійник, відкриваючи засідання, нагадав його учасникам, що в липні 2011 року при МНС України була створена безпрецедентна Громадська рада:

«Метою Ради є забезпечення впливової участі громадян в управлінні державними справами України шляхом формування та реалізації державної політики безпеки людини та захисту від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру та її складових: запобігти, врятувати, допомогти. Це одна з динамічних політик громадянського суспільства, через яку громадяни мають унікальну можливість впливати на зміст рішень органів влади, не лише стратегічних, але й тактичних, не лише програмних, але й фактичних. Така політика здатна забезпечувати продуктивне формування цілісної політики розвитку громадянського суспільства за умови її постійного моніторингу та системно-якісної оптимізації. При цьому члени Громадської ради мають свідомо практикувати такий спосіб мислення та дій у форматі Ради, не надаючи переваги особистим інтересам та інтересам своїх представницьких організацій над суспільними інтересами, тобто діяти в контексті цінностей активного громадянського суспільства».

Саме таке розуміння сприяло членам Правління у змістовному формуванні проекту Плану дій Громадської ради при МНС України на ІI квартал 2013 року та його схваленні, відповідно до п. 2.4 Регламенту.

Квартальний План дій буде обговорено та затверджено на черговому дев’ятому засіданні Громадської ради при МНС України, яке вирішено провести 4 квітня 2013 року о 11:00-13:00. Традиційно для участі в засіданні буде запрошено Заступника Міністра, голову комісії з проведення реорганізації МНС України Василя Квашука задля продовження результативної співпраці з правонаступником Міністерства Державною службою України з надзвичайних ситуацій у сфері її компетенції на засадах доброго партнерства.

За словами Олега Олійника, Комітетом з питань запобігання надзвичайним ситуаціям і ВГДР «Школа безпеки» ініційовано розгляд Громадською радою питання про Всеукраїнський конкурс дитячої творчості «Безпека в житті – життя у безпеці». Мета Конкурсу – виховання у дітей та учнівської молоді культури безпеки людини; формування свідомого й відповідального ставлення до особистої безпеки та безпеки інших; пропаганди здорового та безпечного способу мислення та життєдіяльності; розвитку творчого потенціалу та підтримки талановитих і обдарованих дітей.

На засіданні Правління було розглянуто питання сайту «Безпека Людини». Олег Олійник зауважив на тому, що офіційний сайт Громадської ради при МНС України «Безпека Людини» створений на підставі її рішення від 26 грудня 2011 року та є результатом інтелектуальної та творчої діяльності прес-секретаря Юлії Олійник. У грудні 2012 року було встановлено порушення авторського права пані Юлії шляхом незаконного використання та поширення її інтелектуальних продуктів (текстів), зокрема авторських фотографій та публікацій на сайті, без згоди автора. За ініціативи пана Олійника до проекту Порядку денного засідання Ради внесено питання про інформаційно-правову безпеку офіційного сайту Громадської ради при МНС України «Безпека Людини» як об’єкту інтелектуальної власності у контексті ст. ст. 13, 41, 54 Конституції України та Закону України «Про авторське право і суміжні права».

Крім того, Голова Комітету з реагування на надзвичайні ситуації та сприяння діяльності аварійно-рятувальним службам Олександр Середа доповів рішення про розгляд на засіданні Громадської ради питання обговорення та схвалення підготовленого проекту звернення до Прем’єр-міністра України щодо впровадження центральними та місцевими органами виконавчої влади Спеціальної програми підготовки (перепідготовки) рятувальників (плавців-рятувальників) рятувальних постів у місцях масового відпочинку населення на водних об’єктах України шляхом виконання окремого доручення Уряду.

1 квітня 2013 року о 14:00-15:00 вирішено провести засідання Комітету з питань запобігання надзвичайним ситуаціям щодо громадського моніторингу готовності органів виконавчої влади до дій із запобігання та реагування щодо паводку й затоплення Дніпровського узбережжя України та захисту населення в контексті державної політики безпеки людини.

Наприкінці засідання було зауважено на подальшій оптимізації роботи Громадської ради у контексті державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні, визначеній Указом Президента України від 24.03.2012 № 212/2012.

Юлія Олійник, прес-секретар Громадської ради

Один комментарий к “Правління Громадської ради при МНС України: шляхи оптимізації державної політики сприяння розвиту громадянського суспільства, дитячої творчості та безпеки людини

  1. Олег Олійник

    Слід особливо зауважити на тому, що упродовж грудня 2012 року та березня 2013 року тривало умисне та зухвале порушення одним із членів Громадської ради при МНС не тільки авторського права пані Юлії Олійник її інтелектуальної власності, іміджу та репутації Громадської ради.
    Водночас відбувалося й цинічне порушення основоположного принципу діяльності Ради — верховенства людини. Адже, надаючи перевагу особистим інтересам та інтересам своєї представницької організації над суспільними інтересами, зловмисник знехтував засадничою цінністю Громадської ради: забезпечення свободи, прав та інтересів кожного, якщо при цьому не порушуються свобода, права та інтереси інших!
    Отож, користуючись нагодою, закликаю Вас, колеги, члени Громадської ради, свідомо практикувати виключно учасницький спосіб мислення та дій у форматі Ради, себто в контексті цінностей активного громадянського суспільства!

Обсуждение закрыто.