Екологічний Форум Чорнобильських територій – 2012

«Екологічний Форум Чорнобильських територій – 2012» зі сприяння сталому місцевому розвитку через посилення ролі екологічного управління відбувся 19-20 листопада 2012 року.

«Екологічний Форум Чорнобильських територій – 2012» — це платформа для обговорення та обміну ідеями щодо розвитку екологічного мислення та екологічної свідомості, сприяння ефективному управлінню природоохоронною діяльністю, забезпечення поінформованості та заохочення громадян до дієвого захисту довкілля задля досягнення збалансованого розвитку територій, що постраждали від наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

Захід приймав Богуслав – мальовниче старовинне місто з великим потенціалом зеленого туризму. Попри те, що Богуслав віднесено до 4-ї зони посиленого радіаційного контролю унаслідок аварії на ЧАЕС, місцева влада та жителі вбачають у місті перспективи туристичного, екологічного та соціального розвитку.

Форум організовано Програмою розвитку ООН в Україні у співпраці з Урядами України та Республіки Польщі.

Учасники Форуму – представники влади та інститутів громадянського суспільства, експерти з питань екології довкілля.

У Екологічному Форумі взяв участь Олег Олійник, Голова Громадської ради при МНС України, радник Міністра надзвичайних ситуацій України, член Правління Асоціації правників України, а також представник Громадської правозахисної організації «Христинівчани», яка бере участь у роботі Громадської ради.

Програма розвитку ООН вже понад 10 років впроваджує в Україні програми зі сталого розвитку та вирішенню проблем на чорнобильських територіях.

План дій ООН щодо Чорнобиля до 2016 року забезпечує практичне підґрунтя для реалізації Десятиріччя відродження та сталого розвитку постраждалих від наслідків аварії на ЧАЕС регіонів.

Нещодавно ініційований новий проект ПРООН, за підтримки уряду Польщі, має за мету інтеграцію питань захисту довкілля у плани і практики місцевого розвитку, у рамках зусиль із забезпечення сталого розвитку та спрямований на підтримку вирішення екологічних питань на чорнобильських територіях задля допомоги цільовим громадам.

«Преамбула Конституції України – це фактично прописаний сталий розвиток України», – зазначив Олег Олійник під час виступу на пленарному засіданні «Посилення екологічної складової до планів та програм місцевого розвитку: перешкоди та перспективи». За словами Олега Олійника, Україна має гарне правове підґрунтя для екологічного життя країни, а відповідальність перед собою та наступними поколіннями є запорукою розвитку та забезпечення безпеки людини в Україні.

Про роль громадянського суспільства у формуванні стосунків людей у державі та досвід Громадської ради при МНС України Олег Олійник розповів у рамках панельної дискусії «Участь громадськості в процесі прийняття рішень в сфері довкілля».

Крім того, учасники Форуму обговорили наступні теми:

  • потенціал регіональної екологічної політики і екологічного управління;
  • роль освіти та комунікацій у досягненні екологічних цілей;
  • розвиток екологічного партнерства з метою ухвалення та реалізації стратегічних рішень.

Юлія Олійник, прес-секретар Громадської ради при МНС України

Один комментарий к “Екологічний Форум Чорнобильських територій – 2012

  1. Ірина Сташенко

    Юля, дякую за публікацію. Форум дійсно був цікавий та інформаційно насичений. Особливо вразив осінній Богуслав та європейський рівень прийому у готельному комплексі «Гончарі». Чудове місце для відпочинку та ділових зустрічей.

Обсуждение закрыто.