Тиждень безпеки дорожнього руху триває в Україні

Всеукраїнський тиждень безпеки дорожнього руху триває у країні з 12 до 18 листопада 2012 року.

У Києві в рамках тижня безпеки проводяться цільові профілактичні заходи «Увага! Пішохід на дорозі!», «Мобільний телефон» та «Ремінь безпеки».

У 2010 році Генеральна асамблея Організаціїї Об’єднаних Націй проголосила наступні 2011-2020 роки Десятиліттям дій із забезпечення безпеки дорожнього руху.

Підтримавши ініціативу ООН, Україна щорічно проводить акцію під гаслом «Безпека на дорогах залежить від кожного!», за мету якої визначено попередження дорожньо-транспортного травматизму та привернення уваги суспільства до проблем у сфері безпеки людини та дорожнього руху зокрема.

Щороку в світі від дорожньо-транспортних пригод гинуть понад 1 млн. 300 тис. осіб, отримують травми близько 50 мільйонів осіб. За офіційною статистикою у поточному році на автошляхах України майже кожні 17 хвилин траплялося ДТП з потерпілими, практично через кожні 105 хвилин в автопригодах гинули 14 осіб та діставали тілесних ушкоджень 104 учасники дорожнього руху. Тільки в столиці України за 10 місяців 2012 року трапилося 1 тис. 616 ДТП з потерпілими, у яких 1 тис. 847 людей було травмовано та 159 загинуло.

Основними причинами трагедій керівник Державтоінспеції Валерій Лозовий назвав перевищення безпечної швидкості руху, керування транспортними засобами у стані алкогольного сп’яніння, порушення правил маневрування та проїзду перехресть, недотримання дистанції.

Причинами дорожньо-транспортних аварій нерідко стають надзвичайні ситуації. У свою чергу, і дорожньо-транспортні пригоди можуть спричинити надзвичайні ситуації різного масштабу. Всебічне дотримання людьми правил безпеки дозволить знизити рівень небезпеки на усіх рівнях, а згодом — і встановити цілковиту безпеку в країні.

Юлія Олійник, прес-секретар Громадської ради при МНС України