Олег Олійник: правова оцінка проекту Закону «Про службу в органах місцевого самоврядування» (Аудіо)

З метою забезпечення ефективної діяльності органів місцевого самоврядування 25 квітня 2012 року у Комітеті Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування проведено засідання Круглого столу на тему: «Обговорення проекту Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування».

Проект Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 11 січня 2012 р. № 9673 розроблено Міністерством юстиції України на виконання положень Національного плану дій на 2011 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010 — 2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», затвердженого Указом Президента України від 27 квітня 2011 року.

В обговоренні законопроекту за Круглим столом взяли участь народні депутати, члени Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, представники Міністерства юстиції України, органів місцевого самоврядування та громадськості, експерти Ради Європи і всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, науковці.

Громадську раду при МНС України представляв її Голова Олег Олійник, експерт з верховенства права, член Правління Асоціації правників України, депутат Христинівської районної ради Черкаської області, Голова постійної Комісії з питань регламенту, депутатської діяльності, місцевого самоврядування, зв’язків з політичними партіями і громадськими організаціями.

Розпочавши засідання, Голова Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Олександр Омельченко проінформував присутніх про рішення Консультативної ради з питань місцевого самоврядування при Голові Верховної Ради України.

Згідно з рішенням Консультативної ради, Комітету рекомендовано узагальнити пропозиції та критичні зауваження до законопроекту, висунуті під час засідання 16 березня 2012 року, з метою підготовки документа до розгляду Верховною Радою України, а також взяти до уваги пропозиції всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування щодо можливості повернення законопроекту до Міністерства юстиції на доопрацювання.

Проект Закону на засіданні презентував представник Міністерства юстиції України Мирослав Лавринюк.

Проект експертного висновку Ради Європи до проекту Закону з зауваженнями та пропозиціями представив Марку Жерар, експерт Програми Ради Європи «Посилення місцевої  демократії та підтримка реформ місцевого самоврядування в Україні», професор Університету Париж І Сорбона-Пантеон (Франція).

Під час обговорення законопроекту учасники висловили до нього «багато критичних зауважень концептуального характеру із застереженнями щодо неможливості прийняття його за основу при розгляді у першому читанні, оскільки даний документ розроблявся без участі представників асоціацій органів місцевого самоврядування (що, на їхню думку, є порушенням Закону України «Про асоціації органів місцевого самоврядування») та тих, хто безпосередньо підпадатиме під дію відповідного закону у разі схвалення законопроекту», повідомляє Інформаційне управління Апарату ВРУ.

Олег Олійник зауважив, що предметом регулювання Законопроекту є порядок реалізації права громадянина на самореалізацію шляхом служби в органах самоврядування, та наголосив на суспільній потребі у цьому законі з метою врегулювання правовідносини у цій важливій сфері.

Вже неодноразово під час обговорення проектів законів Олег Олійник звертав увагу на важливість залучення до процесу написання законопроектів людей, для яких вони пишуться.

За словами пана Олега, ще на стадії підготовки проекту закону до роботи мають бути залучені громадськість, «споживачі та правозастосовувачі цього законопроекту» з метою якісного написання закону з урахуванням потреб людей. 

Посилаючись на Постанову Кабінету Міністрів №996, Олег Олійник зауважив на обов’язковості проведення громадських обговорювань законопроектів, що стосуються конституційних прав людини: «Будь-який законопроект має виписуватися шляхом реалізації статті 3 Конституції України, де задекларовано, що людина визнається в Україні найвищою цінністю».

У своєму виступі Олег Олійник закликав зосередити увагу на принципах як основоположних засадах, що регулюють дані правовідносини, та торкнувся питань відповідальності авторів законопроекту, принципу правової визначеності, а також адекватного його застосування і юридичної відповідальності людей, які є суб’єктами Закону.

«Закони мають конкретизувати, забезпечувати динаміку Конституції, її приписів і норм», – сказав Олег Олійник, розглядаючи прописані у проекті закону принципи служби в органах місцевого самоврядування.

На завершення, пан Олег наголосив на позитивній європейській практиці написання законів та необхідності уніфікації законодавства.

Олег Олійник: правова оцінка проекту Закону «Про службу в органах місцевого самоврядування» (*mp3 8 хв.):

Обговорення проекту Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування»

Фотографії та звукозапис люб’язно надані, відповідно, Інформаційним управлінням Апарату Верховної Ради України та Комітетом з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.

 

Юлія Олійник, прес-секретар Громадської ради при МНС України