Засідання Комітету з питань запобігання надзвичайним ситуаціям

Чергове засідання Комітету з питань запобігання надзвичайним ситуаціям Громадської ради при МНС України відбулося 15 лютого 2012 року у приміщенні Міністерства.

У засіданні взяли участь члени Комітету Ярослав Андрійків, Володимир Воробйов, Олександр Леонтієв, Алла Негрієнко, Михайло Стогній, Ірина Урусікова, Олександр Шмерего, а також Голова Громадської ради Олег Олійник, Голова Комітету з питань реагування на надзвичайні ситуації та сприяння діяльності  аварійно-рятувальним службам Олександр Середа та прес-секретар Юлія Олійник.

Серед запрошених були представники Міністерства: Радник Міністра (на громадських засадах) Віктор Пакулько та Помічники Міністра Віктор Казьмін і Валерій Рева.

Предметом обговорення першого питання порядку денного стала організація впровадження та реалізації протимінної діяльності на території України, участі в миротворчих операціях під егідою ООН і відповідної взаємодії між міністерствами та відомствами.

У своїй доповіді Віктор Пакулько зазначив, що на сьогодні стратегія створення на базі  Міністерства надзвичайних ситуацій єдиного органу управління щодо впровадження системи протимінної діяльності дуже важлива та актуальна, а запорукою її успішної реалізації є чіткий та жорсткий контроль.

«Це пов’язано з ризиком для людського життя, тому ця система повинна бути єдиною та сконцентрованою в одних руках», – пояснив він.

Як повідомив Радник Міністра, передбачається створення системи єдиної виконавчої вертикалі в два етапи:

  1. створення Управління протимінної діяльності МНС з покладанням на нього функцій стосовно організації і здійснення заходів протимінної діяльності на території Україні та гуманітарного розмінування в рамках миротворчої діяльності та Центру розмінування МНС;
  2. підготовку проекту доручення Кабінету Міністрів України щодо створення міжвідомчої робочої групи під керівництвом представника МНС для вивчення, аналізу стану справ та надання пропозицій щодо створення державного органу з питань протимінної діяльності в Україні при КМУ, оперативного виконавчого органу протимінної діяльності шляхом передачі до сфери управління МНС Центру розмінування Збройних Сил України.

За словами пана Віктора, стратегічні питання щодо розробки цієї системи взяті з досвіду європейських держав, Росії та країн СНД і наступним завданням є адаптація закордонного досвіду до українських реалій.

Віктор Пакулько також наголосив, що першочерговим завданням є збереження життя і здоров’я піротехніків, а ефективна протимінна діяльність може забезпечити не лише авторитет України на міжнародному рівні, а й фінансування та велику кількість робочих місць для українських фахівців.

«Первинне питання, — за словами пана Віктора, — це збереження людського життя у мирний час».

Обговорення спричинило питання назви новостворюваного управління.

Зокрема, Олександр Шмерего запропонував чітко визначити діяльність підрозділів управління та розширити його назву, врахувавши не тільки розмінування, а і знешкодження усіх вибухонебезпечних предметів.

Крім того, Олександр Середа звернув увагу на необхідності розглянути шляхи розмінування під водою та запропонував включити до новоствореної структури представників громадськості.

За пропозицією Олега Олійника, члени Комітету підтримали та проголосували за визначення протимінної діяльності одним з пріоритетів МНС на 2012 рік.

Олександр Леонтієв запропонував включити до Робочої групи з питань вивчення стану справ протимінної діяльності в Україні та розроблення пропозицій фахівців з Громадської ради при МНС, зокрема Володимира Воробйова, Олександра Леонтієва, Олега Олійника, Олександра Середу та Олександра Шмерего.

З метою широкого громадського обговорення учасники засідання запланували проведення Круглого столу на тему «Створення на базі Міністерства надзвичайних ситуацій єдиного органу управління щодо впровадження системи протимінної діяльності та її реалізації в Україні». Дату проведення доручено визначити Правлінню Громадської ради на черговому засіданні.

У рамках наступного питання порядку денного засідання учасники обговорили Пріоритетні завдання МНС України на 2012 рік, сформовані 18 січня 2012 року на засіданні Круглого столу членів Громадської ради та представників Міністерства та схвалені 26 січня 2012 року на засіданні Колегії МНС України, та визначились із пріоритетними напрямами діяльності Комітету з питань запобігання надзвичайним ситуаціям.

Крім того, Алла Негрієнко запропонувала звернути увагу на важливість навчання населення діям у разі виникнення надзвичайних ситуацій. «На сьогодні це питання залишається поза увагою нашої держави», – зазначає пані Алла.

Останнім питанням для обговорення було визначено забезпечення права на доступ до достовірної інформації про технічний стан споруд Київської ГЕС, зокрема надійності дамби та загрози виникнення надзвичайної ситуації з руйнуванням споруди та катастрофічного затоплення територій, населених пунктів України. У межах цього питання Олександр Леонтієв ознайомив присутніх з підготовленими проектами звернень до державних посадовців, які відповідальні за цю сферу.

Юлія Олійник, прес-секретар Громадської ради при МНС України