8-ма Асамблея Громадської ліги Україна-НАТО: на шляху до культури безпеки

8-ма Асамблея Громадської ліги Україна-НАТО відбулася у Києві 12-13 грудня 2011 року. Захід організовано за сприяння Центру інформації та документації НАТО в Україні, Міністерства закордонних справ України, Міністерства оборони України.

 

Дводенна Асамблея на тему «Україна-НАТО: на шляху до культури безпеки» об’єднала представників громадських організацій, посольств та органів влади, правників і фахівців з питань євроінтеграції, студентів та науковців. 

З огляду на актуальність проблеми безпеки людини, у заході взяли участь і члени Громадської ради при МНС України Олег Мусій, Володимир Чепець, Голова Олег Олійник та прес-секретар Юлія Олійник.

У рамках офіційного відкриття учасники заслухали спеціальний виступ Мішеля Дюре, керівника відділу по роботі з країнами-партнерами, управління громадської дипломатії Штаб-квартири НАТО, Брюссель, Бельгія, на тему: «Порядок денний НАТО напередодні саміту в Чикаго».

Упродовж першого дня Асамблеї було розглянуто наступні теми:

  • демократичний, цивілізаційний та культурологічний виміри безпеки: розуміння, сприйняття та досвід імплементації в країнах-членах НАТО та Україні;
  • 20 років співробітництва та 15 років партнерства України з НАТО: здобутки, досвід та перспективи;
  • конструктивне партнерство: прагматичний, практичний вимір, особливості та можливості на сучасному етапі;
  • Річна Національна програма співробітництва України з НАТО: громадський вимір.

Другий день Асамблеї організатори присвятили обговоренню концепції Громадської Комунікативної стратегії сприяння виконанню Річної Національної програми співробітництва України з НАТО.

Модератори, запрошені гості та представники громадських організацій дискутували на тему ефективної комунікації з громадськістю з метою інформування населення про діяльність НАТО та переваги інтеграції в євроатлантичні структури.

Олег Кокошинський, віце-президент Атлантичної ради України, заступник голови Громадської ліги Україна-НАТО, зауважив, що основним елементом Комунікативної стратегії повинна бути дискусія національного формату з урахуванням особливостей усіх сторін та інтересів усіх груп населення.

На важливості переходу від інформування та агітації до комунікації наголосила Любов Глєбова, виконавчий директор Центр міжнародної безпеки та стратегічних досліджень, та запропонувала триступеневу модель стратегії комунікації з орієнтацією на компроміс. Крім того, за словами пані Любові, комунікація повинна бути інтерактивною і будуватися на зворотних зв’язках із владою, бізнесом, громадськістю та структурами НАТО.

Наталія Немилівська, директор Центру інформації та документації НАТО в Україні, закликала задуматись про «додану вартість» витрачених зусиль, чітко вирішити мету і розраховувати на наявні ресурси.

Після виступів модераторів до слова запросили представників громадських організацій.

Ініціювати громадські слухання з питань взаємодії України-НАТО запропонував Олег Мусій. За його словами, слухання у громадських радах  стануть одним із механізмів втілення ідеї НАТО в Україні і залучать до цього процесу представників влади.

Користуючись нагодою, Олег Мусій, Президент ВУЛТ, Голова Громадської ради при МОЗ України, від імені Всеукраїнського лікарського товариства з нагоди 100-річчя організації вручив медаль Сергію Джерджу, Голові Громадської ліги Україна-НАТО, одному з ініціаторів відродження ВУЛТа.

 

Олег Олійник, член Правління Асоціації правників України, у своєму виступі зосередив увагу учасників на важливості залучення правників до процесу розробки концепції Громадської Комунікативної стратегії.

Також пан Олег зазначив: «Комунікація – це, перш за все, діалог людей у найкращому розумінні, тому вона має відбуватися у форматі партнерських регулярних консультацій та переговорів, вироблення спільних позицій для ухвалення прийнятних для всіх рішень та ефективної співпраці з їхнього впливового втілення у життя задля щастя кожного. Саме так мають діяти представники громадянського суспільства і правової держави». 

Крім того, Олег Олійник наголосив на визнанні в Україні принципу верховенства людини (одним із ключових елементів якого є безпека людини), на основі якого слід крокувати до євроінтеграції.

На завершення учасники говорили про вплив культури безпеки на оборону та реформування сектору безпеки в Україні.

 

Юлія Олійник, прес-секретар ГР при МНС України