Первинна медицина: закордонний досвід та на що чекати в Україні

Члени Громадської ради при МНС України взяли участь у дискусії «Реформа сфери охорони здоров’я: первинна медицина», що відбулася 22 листопада 2011 року та стала вже п’ятим заходом у рамках проекту «Експертиза закордонних трансформацій» Фонду Арсенія Яценюка «Відкрий Україну». Фонд «Відродження» став співорганізатором події.

Учасники, серед яких були і члени Громадської ради при МНС України Олег Мусій та Голова Олег Олійник, під час пленарної дискусії обговорили досвід реформування у сфері охорони здоров’я Болгарії, Молдови та Чехії, а також перспективи таких реформ в Україні.

Після демонстрації фільму про досвід функціонування турецької медицини «Туреччина. Виліковна енергія» з привітальним словом виступили Виконавчий директор Міжнародного фонду «Відродження» Євген Бистрицький та Голова наглядової ради Фонду Арсенія Яценюка «Відкрий Україну» Терезія Яценюк.

У своїй вступній промові у рамках теми «Сучасний стан реформи сфери охорони здоров’я в Україні: чому розвиток первинної медицини є важливим й що для цього робиться?» Олег Мусій, Президент Всеукраїнського Лікарського Товариства, Голова Громадської ради при МОЗ України, насамперед, привітав учасників з Днем Свободи. Пан Олег наголосив на необхідності створення державного органу, у межах компетенції якого буде регулювання процесів реформування медичної галузі. Також Олег Мусій звернув увагу на вкрай низькі темпи підготовки молодих медпрацівників в Україні, що негативно впливає на рівень розвитку сімейної медицини у державі.

До панельної дискусії «Закордонний досвід реформування в сфері охорони здоров’я та впровадження первинної медицини» були запрошені закордонні доповідачі.

Голова Департаменту Національного центру захисту здоров’я громадян Болгарії Хрісто Хінков зазначив, що унаслідок реформування сфери охорони здоров’я у Болгарії є як позитивні результати, так і моменти, які ще слід покращити, зокрема сферу медичної освіти.

За словами Ондрея Достала, Голови Центру права в сфері охорони здоров’я Карлівського університету Чеської Республіки, близько 95% первинної медичної допомоги в Чехії складають послуги лікарів-терапевтів та медичних підприємств приватної практики, а пацієнти можуть самі обирати лікаря.

Ала Немеренко, Директор Університетського центру первинної медицини Республіки Молдова, поділилася успішним досвідом реформування медицини у Молдові та функціонування сімейної медицини, до якої мають доступ усі громадяни.

Голова Громадської ради при МНС України Олег Олійник висловив свою позицію щодо цього питання та зазначив, що необхідне не реформування державної політики як в цілому, так і в окремих її галузях, а їхній розвиток, зокрема і медицини, шляхом еволюціонування разом з еволюцією людини.

 

Юлія Олійник, прес-секретар ГР при МНС України