У світі верховенства права відбувся історичний захід до Дня Конституції України (Відео, Аудіо)

В Україні, напередодні шістнадцятиріччя Конституції, вперше зібралися разом правники, котрі не тільки в змозі, але й повинні запропонувати власне бачення ефективної державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства та забезпечення свободи, прав та інтересів людини за принципом верховенства права.

У дні, коли в Україні проходить Чемпіонат з футболу Євро 2012, українці відчувають сплеск патріотизму та єднання нації. Наприкінці періоду Євро наша держава має ще один привід для всенародного святкування – День Конституції України.

З нагоди Дня Основного Закону України 26 червня 2012 року громадяни, правники, судді та науковці провели спільний Круглий стіл «Принцип верховенства права у діяльності вищих судових органів України: людина-правник-суспільство».

За сьогоднішнього активного обговорення доцільності внесення змін до Конституції України, нагальності тем захисту прав людини, законності судової діяльності та виконання суддівських рішень, предмет Круглого столу без сумніву актуальний і такий, що потребує уваги з боку правників, ЗМІ, представників інститутів громадянського суспільства та усіх небайдужих до майбутнього України.

Мета заходу – обговорити та запропонувати Україні ефективний спосіб подолання негативних явищ, що відбуваються сьогодні у державі, а також визначити шляхи забезпечення адекватного судового захисту людини.

Організатор – Асоціація правників України, партнер – Адвокатське Бюро Гречківського.

Ініціатор та співорганізатор Круглого столу Олег Олійник, член Правління АПУ.

Головний інформаційний партнер заходу — Магнолія-ТВ.

Для виступу на ексклюзивному Круглому столі було запрошено видатних науковців та практиків, які знаються на верховенстві права:

Станіслав Шевчук, доктор юридичних наук, член-кореспондент Національної академії правових наук України, професор Національного університету «Києво-Могилянська академія», суддя Європейського Суду з прав людини ad hoc,

Петро Мартиненко, Голова Асоціації суддів Конституційного Суду України, суддя Конституційного Суду України у відставці, професор,

Іван Тимченко, Голова Конституційного Суду України (1996-1999), суддя Конституційного Суду України у відставці, академік Національної академії правових наук України,

Володимир Буткевич, суддя Європейського Суду з прав людини у відставці, доктор юридичних наук, професор,

Іван Домбровський, Голова Конституційного Суду України (2006-2007), суддя Верховного Суду України та Конституційного Суду України у відставці,

Андрій Мелешевич, доктор філософії (PhD) в галузі політології, декан факультету правничих наук Національного університету «Києво-Могилянська академія», професор,

Олег Олійник, експерт з верховенства права, адвокат, член Правління АПУ, Радник Міністра надзвичайних ситуацій України, Голова Громадської ради при МНС України.

Понад 60 учасників взяли учать у заході. Серед них були і представники Громадської ради при МНС України: Олег Мусій, Голова Громадської ради при МОЗ України, та прес-секретар Юлія Олійник.

Олег Олійник: застосування принципу верховенства права — ознака освіченості правника

 

Правник і експерт з верховенства права Олег Олійник розпочав свій виступ, процитувавши слова третього президента США Томаса Джефферсона «Не просіть у Бога того, що може дати Конституція». Саме під цим гаслом пройшов Круглий стіл.

За словами пана Олега, Конституцією України людям вже дано право – верховенство права. Питання застосування права та Конституції в Україні – це питання не тільки до правників, а і до усіх нас – громадян та людей, які перебувають на території держави на законних підставах.

У своїй доповіді правник зосередив увагу присутніх на принципі людяності, а також зазначив, що стаття 3 Основного Закону передбачає принцип верховенства людини як найбільшої цінності.

«Права і свободи людини формують політику держави. Держава відповідальна за свою діяльність перед людиною», – цитує Конституцію Олег Олійник.

Правники і науковці все ще не можуть дійти згоди у визначенні поняття «верховенство права». Однак Олег Олійник зазначає, що верховенство права визначене шляхом конкретизації прецедентної практики рішень Європейського суду з прав людини. «Принцип верховенства права – це принцип верховенства природного права людини», – пояснює він.

 

Питання правозастосування це питання моралі, етики, доброї волі, а не політичної.

Питання природних прав та інтересів людини мають стати державною політикою шляхом забезпечення участі громадських формувань та організацій. Саме громадські ради забезпечують формування громадянського суспільства шляхом співпраці з владою.

Визнання і забезпечення в Україні принципу верховенства права, запевняє Олег Олійник, – це єдиний шлях до «мінімізації усіх негативних явищ, які відбуваються з життєдіяльністю людини у будь-якому суспільстві».

Пан Олійник запевнив, що верховенство права в Україні діє, але ефективність його застосування залежить від правників, котрі мають взяти на себе відповідальність за виконання своєї правничої місії.

Крім того, принцип верховенства права має забезпечуватися шляхом його адекватного застосування не тільки у судочинстві, а й іншими органами державної влади.

Олег Олійник: принцип верховенства права має застосовуватися під потреби людини (.mp3 1.43 хв.):

Олег Олійник: принцип верховенства права має застосовуватися під потреби людини

 

Тема Круглого столу викликала великий інтерес у присутніх. Учасники активно долучалися до обговорення та ставили доповідачам запитання, розповідали про випадки зі своєї юридичної практики.

Після заключної дискусії учасники Круглого столу домовилися про підписання Резолюції, проект якої наразі знаходиться на обговоренні.

                                   

Відеосюжет з Круглого столу (ЧП:INFO)

Юлія Олійник, прес-секретар Громадської ради при МНС України

У світі верховенства права відбувся історичний захід до Дня Конституції України (Відео, Аудіо): 2 комментария

  1. Олег Олійник

    Люди України, з Днем народження Конституції!
    Шістнадцятиріччя конституційного очікування на споріднену душу правозастосовувача з інстинктом свободи, честі, гідності, відповідальності, — тобто Людини!

  2. Олег Олійник

    28 червня 1996 року: Людині – найвищій цінності – Основний Закон України та Принцип Верховенства Права – Верховною Радою України від імені Українського народу – громадян України всіх національностей – Величній Нації!

Обсуждение закрыто.