Засідання Правління Громадської ради при МНС

Чергове засідання Правління, що відбулося 23 лютого 2012 року, стало визначним, оскільки проводилося за участі чоловічої більшості складу Правління у День захисника Вітчизни, та ще й за новою адресою вул. Золотоворітська, 6б.

Таким чином, Громадська рада при МНС України розпочала роботу у новому приміщенні.

У засіданні взяли участь члени Правління Олександр Кликов, Олександр Леонтієв, Олег Олійник, Юлія Олійник, Борис Платкевич, Олександр Середа, Олександр Шмерего та Помічник Міністра Валерій Рева.

На початку засідання Валерій Рева проінформував про проведений напередодні у Міністерстві круглий стіл «Про заходи з мінімізації негативних наслідків пожеж в Україні». Крім того, учасники засідання наголосили на необхідності оптимізації співпраці Громадської ради з департаментами МНС з метою залучення представників Громадської ради до участі у подальших заходах Міністерства.

У рамках перших двох питань порядку денного щодо формування проекту Плану дій Громадської ради при МНС України на 2012 рік і на перший квартал 2012 року доповідав Борис Платкевич.Він проінформував присутніх про роботу Громадської ради при Державній інспекції техногенної безпеки України та зазначив, що вже сформовано Плани дій на поточний рік і перший квартал, які затверджені Міністром.

Борис Платкевич повідомив про необхідність формування експертної ради при Держтехногенбезпеки та запропонував членам Громадської ради при МНС увійти до її складу. За словами пана Бориса, до складу експертної ради увійдуть 6 представників громадськості та 6 представників інспекції, за рахунок чого робота ради буде ефективнішою. Крім того, Борис Платкевич запропонував створити експертну раду при Громадській раді при МНС.

Члени Правління підтримали ініціативу, призначивши Бориса Платкевича і Олександра Середу представниками-координаторами від Громадської ради при МНС та прийнявши рішення звернутися до голови Державної інспекції техногенної безпеки України з заявою про залучення до експертної ради представників Громадської ради у статусі незалежних експертів.

Під час обговорення третього питання порядку денного щодо організації проведення спільного членів Громадської ради при МНС України з представниками Міністерства громадського обговорення за Круглим столом на тему: «Створення на базі Міністерства надзвичайних ситуацій України єдиного органу управління щодо впровадження системи протимінної діяльності та її реалізації в Україні» Олександр Шмерего підняв питання про технічні особливості роботи майбутнього органу управління в сучасних умовах науково-технічного прогресу.

Ці та інші питання забезпечення безпеки людини у протимінній діяльності вирішено обговорити на Круглому столі, який було вирішено провести у період з 19 по 30 березня 2012 року.

Крім того, у межах питання, Олександр Леонтієв запропонував включити Бориса Платкевича до Робочої групи з питань вивчення стану справ протимінної діяльності в Україні та розроблення пропозицій, до якої делеговані представники від Громадської ради були визначені на засіданні Комітету з питань запобігання надзвичайним ситуаціям 15 січня 2012 року.

Нагальним на засіданні Правління стало питання організації облаштування та ефективного використання приміщення Громадської ради при МНС України за адресою: м. Київ, вул. Золотоворітська, 6б, к. 5.

Олег Олійник запропонував започаткувати «фактичну роботу Громадської ради» у новому приміщенні та призначити відповідальним за організацію його облаштування і формування списку потреб Олександра Кликова (прим. пропозиції та бачення щодо матеріального забезпечення приміщення приймаються на електронну адресу пана Олександра до 18.00 год. 29 лютого 2012 року).

У межах питання про надання пропозицій до проекту Плану практичних заходів щодо реалізації пріоритетних завдань Міністерства надзвичайних ситуацій України у 2012 році  (пріоритет VIII. Дієва співпраця з інститутами громадянського суспільства) Олег Олійник закликав доформувати заходи восьмого пріоритету. Члени Правління вирішили надати свої пропозиції в електронному режимі до 18.00 год. 28 лютого 2012 року.

Останнім питання порядку денного засідання було визначено питання про незадовільний стан протидимного захисту будинків підвищеної поверховості та невідкладні дії щодо забезпечення безпеки їхніх мешканців; заходи відновлення працездатності систем протидимного захисту у будівлях підвищеної поверховості міст України. Олександр Шмерего вніс пропозицію звернутися до правоохоронних органів з питанням про проведення перевірки фактів незадовільного стану протидимного захисту будинків підвищеної поверховості в Україні.

За словами Олега Олійника, «це питання має стати предметом обговорення спільного засідання відповідних Комітетів Громадської ради».

За пропозицією пана Олега, учасники засідання вирішили провести Круглий стіл з питання протидимної безпеки за участі членів Громадської ради при Держтехногенбезпеки, а відповідальними за його проведення призначити Олега Олійника, Бориса Платкевича і Валерія Реву.

У межах останнього пункту порядку денного «Різне», прес-секретар Юлія Олійник підняла питання інформаційної та комунікативної політики Громадської ради. 

Підтримавши пропозицію Олег Олійника, члени Правління вирішили забезпечити інформування про діяльність і заходи інститутів громадянського суспільства, представники яких делеговані до Громадської ради при МНС, і забезпечити внутрішню комунікацію через ресурс сайту «Безпека Людини».

Юлія Олійник, прес-секретар Громадської ради при МНС України