Відбувся Круглий стіл з питання протимінної діяльності в Україні

Круглий стіл на тему «Створення на базі Міністерства надзвичайних ситуацій України єдиного органу управління щодо впровадження системи протимінної діяльності та її реалізації в Україні» відбувся 23 березня 2012 року за ініціативи радника Міністра Віктора Пакулько та Комітету з питань запобігання надзвичайним ситуаціям.

У засіданні за Круглим столом взяли участь Ярослав Андрійків, Олександр Кликов, Олександр Леонтієв, Олег Олійник, Олександр Середа, Михайло Стогній, Ірина Урусікова, Володимир Чепець, Олександр Шмерего, прес-секретар Юлія Олійник, а також представники Міністерства радник Міністра (на громадських засадах) Віктор Пакулько та помічники Міністра Віктор Казьмін і Валерій Рева.

Захід проведено з метою продовження громадського обговорення ініціативи Міністерства надзвичайних ситуацій України щодо створення на базі МНС єдиного органу управління для впровадження системи протимінної діяльності та її реалізації в Україні.

У своєму вступному слові Віктор Казьмін проінформував про необхідність створення органу управління з функціями Центру координації протимінної діяльності, а саме – управління протимінної діяльності МНС, що повністю відповідатиме положенням Концепції Державної цільової програми протимінної діяльності на 2009-2014 роки, схваленої розпорядженням КМУ від 3.09.2008 № 1162-р.

Також він зазначив, що планується створити комісію, яку очолить заступник Міністра. За словами Віктора Казьміна, комісія буде відповідати за питання організації створення єдиного органу управління щодо впровадження системи протимінної діяльності.

Віктор Пакулько наголосив на тому, що основним завданням органу управління є збереження людського життя, а запорукою його ефективної роботи повинен бути жорсткий контроль. Пан Віктор також підняв питання інформаційного блоку, яке, за його словами, треба поставити в іншу площину.

Помічник Міністра звернувся до громадськості з проханням про підтримку і забезпечення інформування суспільства про ініціативу створення органу управління щодо впровадження системи протимінної діяльності у МНС України як найпотужнішій структурі, що справиться з цим завданням.

Також у своєму виступі Віктор Пакулько говорив про необхідність підняття питання щодо гуманітарного розмінування, а також щодо освоєння світового ринку і забезпечення іміджу України на міжнародному рівні.

Під час обговорення представники Громадської ради при МНС підняли питання співпраці з громадськістю, відмінності вже існуючого центру від запропонованого новоствореного органу управління в МНС, функціонального наповнення новоствореної структури та очікуваних результатів його роботи.

Олександр Шмерего зазначив, що, організовуючи діяльність новоствореного органу управління, перш за все, треба виходити з потреб людини і України в цілому.

На підтримку пропозиції Олександра Леонтієва про надання Міністерством документації щодо новоствореної структури, Валерій Рева запропонував надати громадськості інформацію про очікувану користь від майбутньої діяльності новоствореного органу.

Олег Олійник додав, що, розглядаючи питання протимінної діяльності в Україні, «у співпраці з Міністерством треба чітко визначити причину і результати».

Учасники Круглого столу вирішили довключити Володимира Чепця як представника Громадської ради до Робочої групи з питань вивчення стану справ протимінної діяльності в Україні та розроблення пропозицій фахівців.

В результаті громадського обговорення за Круглим столом учасники прийняли Резолюцію і вирішили:

1. Визнати суспільною і державною потребою та підтримати ініціативу Міністерства надзвичайних ситуацій України створення на базі МНС України єдиного органу управління щодо впровадження системи протимінної діяльності та її реалізації в Україні.

2. Делегувати членів Громадської ради Олександра Леонтієва, Олега Олійника, Олександра Середу, Олександра Шмерего, Володимира Воробйова і Володимира Чепця до складу міжвідомчої комісії та робочої групи Міністерства надзвичайних ситуацій України з організації створення єдиного органу управління щодо впровадження системи протимінної діяльності та її реалізації в Україні.

Юлія Олійник, прес-секретар Громадської ради при МНС України