XII Всеукраїнський (VII Міжнародний) збір-змагання «Школа безпеки» стартує у День незалежності України

XII Всеукраїнський (VII Міжнародний) збір-змагання юних рятувальників «Школа безпеки» відбудеться цьогоріч на Волинській землі з 23 по 29 серпня на базі позашкільного дитячого закладу оздоровлення та відпочинку ім. Олега Кошового (с. Дачне Ківерцівського району).

Протягом тижня понад 250 юних рятувальників демонструватимуть свої вміння та навички з різних видів змагань під час зведених польових навчань, визначених положенням і програмою заходу.

Серед учасників XII Всеукраїнського (VII Міжнародного) збору-змагань юних рятувальників «Школа безпеки» юнаки і дівчата віком 14-17 років з 20 областей України, міст Києва та Севастополя, Автономної Республіки Крим, а також з Росії, Білорусі та Польщі. Вперше у зборі-змаганні братиме участь команда зі Словаччини.

Переможці та призери збору-змагання будуть нагороджені дипломами від організаторів, кубками, медалями та призами.

Урочистості з нагоди відкриття відбудуться на території спортивного комплексу Територіального управління МНС у Волинській області у місті Луцьк.

Усього організатори очікують 400 гостей тижневого заходу.

Ініціатори та організатори збору-змагання: Всеукраїнський громадський дитячий рух «Школа безпеки» та Міністерство надзвичайних ситуацій України.

Збір-змагання проводиться за сприяння:

Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України; Державної служби молоді та спорту України; Волинської обласної державної адміністрації; Громадської ради при МНС України; Дитячого фонду «Юнісеф»; Групи компаній «Фокстрот».

Інформаційні партнери: Журнал «Надзвичайна ситуація» і  Всеукраїнська дитяча газета «Я сам(а)».

Інформаційну підтримку заходу надає і офіційний сайт Громадської ради при МНС України «Безпека Людини».

Представники Громадської ради при МНС України вже брали участь у Зльоті юних рятувальників України, організованому «Школою безпеки» спільно з МНС України. Чемпіонат, присвячений безпеці людини та безпечному способу життя серед дітей і молоді, проходив восени минулого року в Міжнародному дитячому Центрі «Артек».

Головні мета і завданнями збору-змагання юних рятувальників «Школа безпеки»:

  • формування у дітей та молоді свідомого й відповідального ставлення до питань особистої і колективної безпеки та підвищення рівня їхньої практичної підготовки до дій у надзвичайних ситуаціях;
  • професійна орієнтація та пропаганда професії рятувальника;
  • популяризація здорового способу життя та встановлення дружніх стосунків з юними рятувальниками зарубіжних країн;
  • розвиток і поширення дитячого руху «Школа безпеки». 

Програмою збору передбачено проведення змагань та зведених польових навчань (під час яких юні учасники відпрацюють вправи з психологічної підготовки, радіаційно-хімічного захисту, пошуково-рятувальних робіт, подолання природних перешкод, аварійно-відновлювальних робіт у зоні надзвичайної ситуації, рятувальних робіт на воді, надання першої медичної невідкладної допомоги), психологічних тестувань, конкурсів представлення команд, «Міс та Містер-рятувальник-2012», стіннівок тощо.

Організатори підготували також різноманітні екскурсійні та культурно-розважальна програми.

Учасники змагань представлять вірші, пісні, інсценівки на честь ушанування героїв Чорнобиля.

 

Героям Чорнобиля присвячується…

Світ відстояли

для майбутніх поколінь

За мить усе накрилось чорним  димом,

Життя забрало в багатьох людей,

І пилом ядерним повіяло незримо,

І світ ясний перетворився в світ тіней.

 

Цей жах в очах, розлука, біль і горе!

Як пережити це прощання назавжди?!

 

Як відродити потім із краплинки море?

Забути як смертельний крик біди?

 

Але зробили неможливе: хто повірить,

Що в атомний вогонь вони пішли?

Герої, що їх подвиг сонцем світить!

Такі герої на моїй землі були.

 

Вони зробили все, що тільки можна, –

Рятівники дитячих наших мрій.

Тепер від нас залежить те, чи зможемо

Світ відстояти для майбутніх поколінь.

Анастасія МЕЛЬНИК, 13 років.

Полтавське НВО № 14

м. Полтава (переможниця конкурсу «Рятувальник очима дітей» 2011 року). 

Всеукраїнський громадський дитячий рух «Школа безпеки» створено за ініціативи та під патронатом МНС України у 1999 році. Відділення Руху діють в усіх регіонах України. Щороку в заходах «Школи безпеки» беруть участь понад 100 тис. дітей та молоді.

ВГДР «Школа безпеки» — один із засновників Міжнародної асоціації молодіжних організацій рятувальників-пожежних «ЮнСПАС», створеної у 2008 році.

Напередодні, у місті Звєнігород Московської області відбулися Перші Міжнародні змагання юних пожежників-рятувальників «Школа безпеки», — розповідає представниця команди Олена Овсяннікова.

До Росії, випробувати себе у нелегких змаганнях, завітали юні рятувальники з 10 країн: Азербайджану, Білорусії, Болгарії, Естонії, Казахстану, Латвії, Литви, Молдови, Польщі та України.

Нашу державу представляли вихованці Миколаївського обласного відділення Всеукраїнського громадського дитячого руху «Школа безпеки»: Дмитро Бондаренко, Олександр Бойченко, Костянтин Колісніченко, Олена Лугова, Андрій Мороз, Лариса Цой. За підсумками у загальному заліку українська команда посіла почесне 2 місце.

Громадська рада при МНС України бажає юним рятувальникам подальших перемог і досягнень!

 

Юлія Олійник, прес-секретар Громадської ради при МНС України

За матеріалами ВГДР «Школа безпеки»