Представники Громадської ради при МНС України взяли участь у Зльоті юних рятувальників України

Символічно у найтеплішому регіоні України відбувся захід, присвячений безпеці та безпечному способу життя серед дітей і молоді.

17-24 жовтня 2011 року Міжнародний дитячий Центр «Артек» гостинно приймав юних українських рятувальників та гостей Зльоту, упродовж якого відбулася низка семінарів, змагань та конкурсів. Чемпіонат було організовано Координаційною радою Всеукраїнського громадського дитячого руху «Школа безпеки» та Міністерством надзвичайних ситуацій України за сприяння Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, Державної служби молоді та спорту України і Міжнародного дитячого центру «Артек».

17 жовтня відбулася офіційна церемонія відкриття 10-ої тематичної зміни «Майбутнє починається сьогодні» і Зльоту юних рятувальників України. 300 дітей – переможців багатьох змагань та конкурсів юних рятувальників – були запрошені до дитячого табору «Артек» для участі у програмі.

Керівник ВГДР «Школа безпеки» та член Громадської ради при МНС України Алла Негрієнко розповіла, що упродовж трьох років вона виборювала для своєї потужної організації поїздку до «Артеку», і нарешті одними з учасників цьогорічної ювілейної 10-ої зміни стали діти-переможці всеукраїнських зборів-змагань «Школи безпеки»!

На святі відбулися показові виступи як професійних, так і юних рятувальників, виставка аварійно-рятувального обладнання та техніки, інформаційних та фотоматеріалів щодо діяльності ГУ МНС України, а також Виставка робіт учасників Всеукраїнського конкурсу дитячої творчості «Рятувальник очима дітей-2011».

Нагадаємо, що проведенню Виставки дитячих творчих робіт у Києві сприяли і члени Громадської ради при МНС України, зокрема Юлія Троян (Київська обласна громадська організація «Моральна молодь України»), Віктор Хмільовський (Всеукраїнська громадська організація «Спілка орендарів і підприємців України»).

Загалом під час Зльоту було проведено майстер-класи (у рамках Фестивалю «Безпека крокує Артеком») з порятунку на воді, надання першої медичної допомоги тощо; семінари-тренінги зі здорового способу життя; тематичні вечори; І Чемпіонат з юнацького багатоборства рятувальників (як особисті заліки, так і командні змагання); конкурс «Рятувальники мають таланти»; Всеукраїнський практичний семінар «Практика та шляхи удосконалення проведення змагань, навчань, тренувань за програмою «Школа безпеки»; Круглий стіл «Діти – за безпечний світ!»; конкурс газет «Юний рятувальник» та багато інших надзвичайно цікавих заходів.

Діти продемонстрували високий рівень знань та підготовки до рішучих дій у екстремальних ситуаціях і виправдали дієвість головної мети Чемпіонату – безпечний спосіб життя серед дітей і молоді та підготовка гідної зміни українським рятувальникам на засаді наступництва.

Також організатори, діти та учасники Зльоту мають намір передати Президентові України Резолюцію, прийняту учасниками Круглого столу, щодо формування Концепції забезпечення безпеки людини в Україні; покладення на Департамент цивільного захисту МНС України функції щодо забезпечення реалізації завдань цивільного захисту з питань підготовки різних верств населення, дітей та молоді, до дій у надзвичайних ситуаціях; повернення у шкільну програму предмету ОБЖД, який вчить дітей життєдайним навичкам надання першої допомоги та порятунку у надзвичайних ситуаціях.

Серед учасників Зльоту був запрошений і Голова Громадської ради при МНС України Олег Олійник, який забезпечував його правовий супровід.

«Основним принципом життєдіяльності «Артеку» є отримання дітьми досвіду Щастя», – ділиться враженнями він. Олег Олійник також розповів про зустріч з дітьми, які вже у своєму юному віці здійснили подвиг, врятувавши життя людей. «Не тільки ми, дорослі, маємо бути прикладом для дітей, а й діти – прикладом для нас», – зауважив пан Олег.

23 жовтня відбулася офіційна церемонія закриття Зльоту та нагородження переможців змагань та конкурсів.

 

Юлія Олійник, прес-секретар ГР при МНС України