Громадськість вимагає парафування Угоди про асоціацію між Україною та ЄС

Прес-конференція «Україна своїми руками закриває двері до Угоди про асоціацію і зони вільної торгівлі з ЄС» відбулася у приміщенні інформаційної агенції УНІАН 20 жовтня 2011 року.

Організатором прес-конференції виступила Громадська Експертна рада при Українській частині Комітету з питань співробітництва між Україною та ЄС.

Під час прес-конференції представники громадських організацій оприлюднили відкриту заяву до Президента України з вимогою «завершити переговори з Європейським Союзом парафуванням та підписанням Угоди про асоціацію між Україною та ЄС». Заяву вже підтримали 60 представників громадських організацій та аналітичних центрів; збір підписів триває.

Представники громадськості стурбовані ситуацією щодо євроінтеграції України, що склалася після оголошення обвинувального вироку колишньому Прем’єр-міністру Юлії Тимошенко. Невдовзі Президент України заявив про можливість відкласти підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Олександр Сушко (Інститут Євро-атлантичного співробітництва) охарактеризував процес відкладання підписання Угоди як стадію «суттєвого загальмовування» та «небажання України шукати компроміси у цьому напрямку». «Ціна дуже велика», – наголошує пан Олександр.

«Євроінтеграція – результат дуже великих інституційних змін. Є певні історичні фактори, якими треба скористатись», – говорить Ігор Бураковський (Інститут економічних досліджень та політичних консультацій) у своєму виступі щодо питання про підписання Угоди про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС як невід’ємну частину Угоди про асоціацію.

Під час прес-конференції учасники торкнулися й питання про безвізовий режим. «Ця криза у відносинах з Євросоюзом підважує питання співпраці, у тому числі і безвізового режиму», – зазначив Олександр Сушко. За його словами, проблеми, що постають в Україні, ставлять під сумнів дотримання в нашій державі прав і свобод людини, а тому безвізовий режим унеможливлюється, оскільки він вимагає максимальних вимог до правоохоронної системи та відповідності європейським стандартам.

Вікторія Гуменюк (Громадська експертна рада, керівник європейської програми ГО «Центр ЮЕЙ») нагадала, що проблеми у відносинах із ЄС вплинуть і на бюджетну підтримку Євросоюзом – фінансову допомогу інституційних перетворень в Україні.

Під час прес-конференції учасники постійно наголошували на тому, що проблему євроінтеграції спричинює політичне протистояння з боку України. «Євросоюз у стані шоку, – констатував Святослав Павлюк, Фундація Українсько-польської співпраці «PAUCI». – ЄС побачив, що у нього немає жодного важелю впливу на Україну». За словами експертів, на сьогодні ЄС не має впевненості: все заморозити чи все ж рухати процеси і парафувати Угоду цього року.

«Сьогодні влада намагається перекласти відповідальність за зрив парафування Угоди про асоціацію та Зону вільної торгівлі на Європейський Союз, аргументуючи свою позицію тим, що в Преамбулі Угоди чітко не визначена перспектива членства України у ЄС, – зазначив Святослав Павлюк та додав, – громадськість не сприймає такі аргументи, адже сам документ за своїм змістом є детально прописаною європейською перспективою для України».

«Вже вибір зроблено», – підсумував Ігор Бураковський. А тому тепер справа за громадськістю. Торкаючись питання тиску та важелів впливу на Україну, Олександр Сушко зазначив, що це є тиск не на Україну, а на Президента: «українці мають тиснути», – закликав він і наголосив, що це повинен бути тиск в загальносуспільних інтересах.

 

Юлія Олійник, прес-секретар ГР при МНС України