Конференція «Громадський моніторинг та громадська експертиза діяльності органів влади: досвід та перспективи використання в Україні»

26-27 вересня 2011 року у Києві в Українському Домі відбувся масштабний захід, спрямований на підтримку громадських ініціатив та розвиток громадянського суспільства.

Своїм досвідом реалізації проекту «Розбудова спроможності місцевих організацій громадянського суспільства в Україні» (за фінансової підтримки Фонду демократії ООН) поділився Благодійний Фонд «Творчий центр ТЦК». Конференцію організовано за сприяння Кабінету Міністрів України.

Серед понад 130 учасників у Конференції взяли участь Голова Громадської ради при МНС України Олег Олійник і прес-секретар Юлія Олійник, а також представник Міністерства Олег Венжик.

Першого дня Конференції було проведено три тематичні дискусії, що охопили такі теми:

  • фінансування інститутів громадянського суспільства та проведення громадського моніторингу зокрема;
  • законодавче нормування громадського моніторингу;
  • доступність інформації про діяльність органів влади;
  • рівень взаємодії влади та громадськості;
  • відповідальність громадських діячів та конкуренція між інститутами громадянського суспільства;
  • звітність громадських організацій.

Під час майстер-класів, що проводились наступного дня, учасники мали змогу здобути цінні практичні знання у сфері громадського моніторингу та експертизи.

Наскрізною темою дводенної Конференції стала проблема професіоналізму.

Неодноразово говорили і про необхідність уніфікації в Україні таких понять як громадянське суспільство, громадський моніторинг тощо.

Доповідачі у своїх промовах часто посилалися на світову практику розвитку громадянського суспільства, порівнюючи її з українськими реаліями та наголошуючи на існуючих проблемах, які потребують того ж моніторингу і якнайшвидших змін та покращень.

Кількісний та якісний склад учасників Конференції показав, що громадськість заінтересована не просто у контролі діяльності органів влади, а готова до дієвої партнерської співпраці задля удосконалення державної політики на галузевому, місцевому та національному рівнях.

Юлія Олійник, прес-секретар ГР при МНС України