Громадська рада при МНС України долучилася до законотворчої діяльності (Аудіо)

Відповідно до Концепції проекту Закону України «Про основні засади державної політики у сфері профілактики травматизму невиробничого характеру» від 10 червня 2009 р. № 632-р, в Україні існує нагальна потреба у розробленні та реалізації основних засад державної політики у цій сфері.

Громадська рада взяла активну участь у формуванні законопроекту, метою якого є забезпечення безпеки людини.

На виконання протокольного рішення Громадської ради при МНС України від 30.03.2012 р. № 5/10, було створено Робочу групу з забезпечення формування проекту Закону України «Про основні засади державної політики у сфері профілактики травматизму невиробничого характеру», його громадського обговорення, проведення моніторингу пропозицій, супроводу прийняття, моніторингу та експертизи ефективності застосування прийнятого Закону.

18 квітня 2012 року відбулося засідання спільної Робочої групи Громадської ради при МНС України та Міністерства надзвичайних ситуацій України з підготовки законопроекту.

У засіданні взяли участь члени Громадської ради Олександр Леонтієв, Олег Олійник, Юлія Троян, Олександр Шмерего, прес-секретар Громадської ради Юлія Олійник та представники Міністерства: начальник Відділу медико-біологічного захисту та профілактики невиробничого травматизму Віталій Маринюк і його заступник Тетяна Письменна.

Координатор Робочої групи Юлія Троян, член Комітету правового забезпечення та законотворчої діяльності Громадської ради при МНС, повідомила про роботу Робочої групи над законопроектом та подякувала Олегові Олійнику та Олександрові Шмерезі за внесені до нього ґрунтовні, вмотивовані та грамотні пропозиції.

Також Юлія Троян зазначила, що проект Закону вже неодноразово розглядався у Верховній Раді України. Враховуючи зауваження ВРУ та органів, які здійснювали його аналіз, деякі моменти все ще потребують доопрацювання, зокрема, термінологія законопроекту.

До керівного складу спільної Робочої групи, за голосуванням її членів, увійшли Співголови Олег Олійник (від Громадської ради) та Віталій Маринюк (від МНС), а також секретар Юлія Троян.

Основними питаннями порядку денного засідання стали розгляд, обговорення та затвердження членами Робочої групи напрацьованих пропозицій до проекту Закону України «Про Основні засади державної політики у сфері профілактики травматизму невиробничого характеру».

На початку обговорення Олег Олійник, експерт з верховенства права, член Правління Асоціації правників України, вніс зауваження щодо назви Закону.

Як зазначив пан Олег, «з метою якісного змістовного навантаження і реалізації, гарантування та забезпечення статті 3 Конституції України», доцільно було би внести до назви законопроекту термін «людина» (прим. ред. тобто в ідеалі Закон мав би назву «Про основні засади державної політики у сфері профілактики невиробничого травматизму людини»). Однак зважаючи на вже схвалену концепцію проекту Закону, складну процедуру погодження правок, а також недосконалість розвитку української термінології в законодавстві держави, на цьому етапі змінити назву вже неможливо.

Олег Олійник, Віталій Маринюк, Тетяна Письменна та Олександр Шмерего про назву проекту Закону України «Про Основні засади державної політики у сфері профілактики травматизму невиробничого характеру» (*mp3 6 хв.):

Розгляд Робочою групою МНС і Громадської ради при МНС законопроекту

Крім того, Олег Олійник висловив побажання про те, щоб у разі подальшого написання законопроектів у Міністерстві, з самого початку до цієї роботи долучалися представники Громадської ради, наразі, як це й передбачено одним із пріоритетних завдань МНС щодо формування та реалізації державної політики у визначеній сфері повноважень на 2012 рік.

За головну мету засідання Робочої групи було визначено узгодження тексту законопроекту, його наближення до стандартів європейського законодавства, а також наповнення якісним змістом та узгодження з українським законодавством, зокрема Конституцією України.

В результаті плідної п’ятигодинної роботи представників Громадської ради та МНС як членів Робочої групи було розглянуто, проаналізовано, враховано та затверджено більше ста суттєвих поправок у формі пропозицій, внесених громадськістю, які дозволили ефективно сформувати текст проекту Закону, підготувавши його до широкого громадського обговорення та подальшого розгляду в Кабінеті Міністрів України.

Завдяки співпраці членів Робочої групи, зокрема фахівців у галузі права, медицини, безпеки людини, а також філології, проект Закону було вдосконалено та наближено до бажаного остаточного результату.

Зокрема, значним здобутком стало формування поняття «суб’єктів системи профілактики травматизму невиробничого характеру», якими було визначено «людей, які перебувають на території України на законних підставах; органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування; інститути громадянського суспільства».

Шляхом заміни терміна «громадянин» на «людина» вдалося досягти забезпечення поширення дії основних засад державної політики у сфері профілактики травматизму невиробничого характеру на кожного, гарантуючи безпеку людини незалежно від громадянства та інших ознак.

На пропозицію Олега Олійника, було доповнено Принципи державної політики у сфері профілактики травматизму невиробничого характеру принципом верховенства права та його визначенням, а також принципом «забезпечення розумного балансу між правом кожного на вільний і всебічний розвиток своєї особистості, якщо при цьому не порушуються права і свободи інших людей» відповідно до ст. 23 Конституції України.

Таким чином, було внесено доповнення до Преамбули, якісно доформовано та узгоджено розділи законопроекту.

Слід зазначити, що текст проекту Закону також наповнено положеннями, які передбачають участь інститутів громадянського суспільства у формуванні та реалізації державної політики у сфері профілактики травматизму невиробничого характеру.

Юлія Олійник, прес-секретар Громадської ради при МНС України

 

Один комментарий к “Громадська рада при МНС України долучилася до законотворчої діяльності (Аудіо)

  1. Олег Олійник

    З почином, колеги!
    Громадською радою у партнерській співпраці з МНС України сформовано за принципом верховенства права якісно новий законопроект задля безпеки людини в Україні!

Обсуждение закрыто.