Літня школа «Безпека в небезпеці»: сучасні виклики глобальній безпеці

Літня школа «Безпека в небезпеці» відбулася у Києві 17-20 червня 2013 року.

У роботі Літньої школи взяла участь прес-секретар Громадської ради при МНС України Юлія Олійник.

Студентів та молодих спеціалістів з усіє України, а також міжнародних і вітчизняних експертів, науковців та фахівців у галузі безпеки приймала у своїх стінах Дипломатична академія при МЗС України за сприяння представництва Фонду імені Фрідріха Еберта в Україні та Білорусі.

Програма Літньої школи охопила чотири тематичні блоки, під час яких учасники заслухали виступи запрошених доповідачів, а також презентували свої доповіді на обрані теми. В результаті роботи в групах учасники запропонували свої шляхи вирішення головних проблем та викликів у галузі міжнародної безпеки.

Основна мета Літньої школи «Безпека в небезпеці» — залучити молоде покоління до широкої конструктивної дискусії з використанням як традиційних, так і новітніх інтерактивних освітніх методик.

Перший день Літньої школи було присвячено сучасним викликам та загрозам безпеці, таким як тероризм, організована злочинність, кіберзлочинність, ядерна зброя, торгівля наркотиками, міжетнічні та релігійні конфлікти. Учасники школи заслухали доповіді на тему безпеки у ХХІ столітті та нових підходів у вирішенні основних викликів; небезпеки втрати ідентичності під час міжнародної інтеграції; пошуку комплексного підходу до безпеки у сучасному світі; місця географії у безпеці.

Професор Карстен Д. Фогт, екс-координатор німецько-північноамериканського співробітництва МЗС Німеччини, екс-Президент Парламентської асамблеї НАТО, вважає, що сучасна безпека потребує інтелектуальної гнучкості, а всі ризики, які постають у галузі безпеки, взаємопов’язані. Щоб пом’якшити загрози і пов’язані з ними ризики, професор пропонує залучатися підтримкою міжнародних партнерів у роботі над економічною, енергетичною, екологічною, а також воєнною безпекою. Найголовнішими загрозами світового масштабу Карстен Д. Фогт вважає саме екологічні та популяційні проблеми.

Одне з питань, опрацьованих у групі, — атомна енергетика. Молоді учасники запропонували наступне вирішення проблем у галузі її безпеки: фінансування, контроль за використанням матеріалів (на міжнародному і державному рівнях), ефективна інформаційна політика, модернізація, використання альтернативних джерел енергії.

Професор Олександр Потєхін, завідувач кафедри Київського університету права, зазначив, що «за всю історію ми живемо у найбезпечнішому світі».

«Не треба драматизувати. Треба відчути себе героями», — закликає Олександр Потєхін.

Під час другого дня Літньої школи учасники розглянули тему економічного виміру безпеки: енергетика (ресурси), торгівля, трудові ресурси, товари, послуги, транспорт, несанкціонована торгівля зброєю. Доповідачі та учасники обговорили проблеми глобального економічного простору, загрози реструктуризації; шлях України у становленні економічної безпеки; засоби забезпечення економічної безпеки та розвитку; світової торгівлі зброєю та оборонно-промислової політики України.

Екологічний вимір безпеки, зміна клімату,продовольча безпека, альтернативні джерела енергії, стали предметом третього дня.

У своїй доповіді на тему «Зелена Україна — місія нездійсненна? Енергетична культура України в порівняльній перспективі», Надзвичайний та Повноважний Посол Австрії в Україні Вольф Дітріх Хайм поділився враженнями від нашої країни, а також розповів про досвід Австрії у забезпеченні екологічної і енергетичної безпеки. Пан Посол також зазначив, що в Україні помітна більша мотивація, більший вплив громадянського суспільства, ніж Уряду, а громадянське суспільство, на його думку, є вагомішим, ніж у сусідніх європейських країнах. За його словами, цей вплив можна залучити до розвитку енергетичного сектору і екологічної безпеки.

У інтерв’ю для сайту «Безпека Людини», на запитання про роль громадянського суспільства в Австрії, Вольф Дітріх Хайм розповів, що в австрійських містах все ефективно організовано на локальному рівні. У разі, наприклад, надзвичайної ситуації, не потрібно чекати на вирішення проблеми від міністерства — миттєва допомога надходить від місцевих організацій.

«Екологічно чиста енергія походить саме від спільноти», — зауважив Андрій Зінченко, координатор освітніх програм Greencubator, підкреслюючи важливість внеску громадян в охорону навколишнього середовища.

Неодноразово доповідачі зосереджували увагу і на ролі верховенства права у забезпеченні глобальної безпеки.

Крім того, у рамках питання про аграрний потенціал України та продовольство у світовому аспекті, учасники обговорили можливі перспективи у органічному землеробстві та підняли питання впливу вирощування технічних культур на екологію країни.

Завершальний четвертий день Літньої школи було присвячено гуманітарному виміру безпеки. Учасники заслухали доповіді на теми: транснаціональні злочини як загроза національній безпеці; охорона здоров’я: захист людей — захист держави; громадське здоров’я як основа для подальшого розвитку країни; проблеми, пов’язані з торгівлею людьми; загрози трудової міграції.

У заключному слові Надзвичайний та Повноважний Посол України, ректор Дипломатичної академії України Микола Кулініч сказав: «Головним є те, що тут зібралися небайдужі люди. А значить, ми зробили ту роботу, яку хотіли».

«Ця школа — важлива інвестиція у майбутнє безпеки», — зазначила Урсула Кох-Лаугвіц, Директор Регіонального представництва Фонду Фрідріха Еберта в Україні та Білорусії.

«Талановиті організатори літньої школи «Безпека в небезпеці» зібрали чудових експертів, зацікавлених учасників, що зробило захід дійсно подією в науковому «безпековому» середовищі!»,Олеся Компанієць, учасниця Літньої школи.

«Серед усіх аспектів безпеки, яким вже приділено багато уваги, безпека людини у сфері надзвичайних ситуацій залишається великим плацдармом для вивчення, дослідження та розвитку», — Юлія Олійник, прес-секретар Громадської ради при МНС України, учасниця Літньої школи.

На урочистій церемонії закриття учасники Літньої школи «Безпека в небезпеці» отримали сертифікати про участь у Школі, яка стала невід’ємним досвідом для подальшого навчання і перших кроків у професійному житті.

Юлія Олійник, прес-секретар Громадської ради при МНС України