Громадська рада при МНС України провела дев’яте засідання

На черговому дев’ятому засіданні Громадської ради при МНС України, що відбулося 4 квітня 2013 року, основним стало питання забезпечення політики безпеки людини державою Україна.

Голова Громадської ради Олег Олійник, відкриваючи засідання зазначив: «Політика безпеки людини має бути забезпечена за будь-яких обставин: політичних, економічних, міжнародних».

У роботі засідання взяли участь як члени Громадської ради, так і запрошені Василь Квашук, Заступник Міністра, голова комісії з проведення реорганізації МНС України, Валерій Рева, експерт з пожежної безпеки та члени Громадської ради при Державній інспекції техногенної безпеки України на чолі з Головою Сергієм Новаком.

Про реорганізацію МНС України і утворення Державної служби України з надзвичайних ситуацій

Про реорганізацію Міністерства надзвичайних ситуацій України і структурні зміни у відомстві доповів у вступному слові Василь Квашук, приділивши увагу функціям новоутвореної Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

«В нас в Україні склався такий історичний менталітет, що МНС в державі потрібне», — сказав Василь Квашук, зауваживши на тенденції до зростання кількості надзвичайних ситуацій.

Як повідомив Василь Квашук, після об’єднання МНС та інспектуючого органу Державної інспекції техногенної безпеки України у ДСНС України та передачі їхніх функцій новому підрозділу, функція формування політики цивільного захисту від надзвичайних ситуацій не перейшла до жодного виконавчого органу влади.

Крім того, тривалі заходи з реорганізації значно впливають на можливе розроблення Міністерством політики у сфері безпеки людини.

Учасниками засідання було зауважено й на інших прогалинах у Положенні про Державну службу України з надзвичайних ситуацій.

Василь Квашук відповів на запитання присутніх, зокрема: щодо надзвичайної ситуації у березні, причиненої погодними умовами, та реагування та подолання їхніх наслідків; щодо комплексу заходів у зв’язку з забезпеченням безпеки на воді під час майбутнього купального сезону; щодо навчання населення України, та дітей зокрема, діям у разі виникнення надзвичайних ситуацій, формування культури безпечної життєдіяльності та безпеки дитини.

Члени Громадської ради вирішили, що побудова співпраці з новоутвореною Державною службою є важливим елементом забезпечення політики безпеки людини в Україні.

Учасниками засідання було прийнято рішення про необхідність висловлення позиції громадськості у зв’язку з реорганізацією і ліквідацією МНС України та ініціювання організацію форуму з робочою назвою «Забезпечення державою Україна політики безпеки людини: стан, виклики, перспективи». Позиція громадськості повинна наголосити на відсутності державної політики захисту від надзвичайних ситуацій як складової загальної системи безпеки, на відсутності державної стратегії, а також на ролі громадських рад і організацій у формуванні політики безпеки людини.

Звіт про роботу Громадської ради при МНС України за 2012 рік

«Збиратися разом – це початок,

триматися разом – це процес,

працювати разом – це успіх»

Процитувавши вислів Генріха Форда, Олег Олійник звітував про роботу Громадської ради при МНС України за 2012 рік.

Звіт про роботу Громадської ради при МНС України за 2012 рік (.doc)

Упродовж 2012 року Громадською радою вперше було проведено громадське обговорення плану роботи Міністерства надзвичайних ситуацій; активно і продуктивно працювали комітети з питань запобігання надзвичайним ситуаціям та з реагування на надзвичайні ситуації та сприяння діяльності аварійно-рятувальним службам; відбувалася якісна взаємодія з іншими органами влади, а також з Громадською радою при Держтехногенбезпеки.

Голова Громадської ради побажав її членам не втратити традиції і напрацювання.

Затвердивши Звіт про роботу Громадської ради при МНС України за 2012 рік, членами Громадської ради було затверджено План дій Громадської ради при МНС України на 2 квартал 2013 року (.doc) , схвалений на засіданні Правління.

Безпека дитини і Всеукраїнський конкурс дитячої творчості «Безпека в житті – життя у безпеці»

За зверненням Голови Всеукраїнського громадського дитячого руху «Школа безпеки» Алли Негрієнко, Громадська рада при МНС України підтримала проведення Всеукраїнського конкурсу дитячої творчості «Безпека в житті – життя у безпеці» та сприяння у статусі співорганізатора і затвердила Положення про Конкурс.

Дитячий конкурс проводиться щорічно з метою виховання культури безпечної життєдіяльності, формування свідомого й відповідального ставлення до безпеки людини, пропаганди безпечного і здорового способу життя; привернення уваги громадськості до проблеми безпеки людини та забезпечення безпечної життєдіяльності дітей в умовах сьогодення, розвитку творчого потенціалу та виявлення і підтримки талановитих і обдарованих дітей. Понад 10 тис. дітей взяли участь у Конкурсі минулого року.

Громадська рада також висловила готовність підтримати проведення Зльоту юних рятувальників України, що відбудеться традиційно у Міжнародному дитячому Центрі «Артек».

Про інформаційно-правову безпеку офіційного сайту Громадської ради при МНС України «Безпека Людини» 

Правлінням вирішено внести до проекту Порядку денного засідання Ради питання про інформаційно-правову безпеку офіційного сайту Громадської ради при МНС України «Безпека Людини» як об’єкту інтелектуальної власності у зв’язку з випадком неправомірного використання матеріалів сайту.

На засіданні Громадської ради визнано офіційний сайт Громадської ради при МНС України «Безпека Людини» інформаційно-комунікаційним ресурсом Громадської ради та інтелектуальною власністю Юлії Олійник; пріоритетним завданням Громадської ради при МНС України визнано забезпечення інформаційно-правової безпеки офіційного сайту Громадської ради при МНС України «Безпека Людини» як об’єкту інтелектуальної власності та затверджено дозвільний спосіб використання та поширення матеріалів сайту, зокрема: цитування матеріалів дозволяється з обов’язковим активним посиланням на них на сайті «Безпека Людини», а републікація матеріалів – виключно з дозволу адміністратора Юлії Олійник.

Найприйнятнішим, разом з тим, та ефективним варіантом для заінтересованих громадян та організацій визнано написання власного унікального тексту щодо діяльності Громадської ради при МНС України. 

Спеціальна програма підготовки рятувальників рятувальних постів у місцях масового відпочинку на водних об’єктах 

Щодо впровадження центральними та місцевими органами виконавчої влади Спеціальної програми підготовки (перепідготовки) рятувальників (плавців-рятувальників) рятувальних постів у місцях масового відпочинку населення на водних об’єктах України доповів Голова Комітету з реагування на надзвичайні ситуації та сприяння діяльності аварійно-рятувальним службам Олександр Середа.

Спеціальна програма була розроблена Громадською радою при МНС України спільно з Громадською організацією «Київське міське товариство рятування на воді» з метою забезпечення державної політики безпеки людини, зокрема шляхом запобігання загибелі людей на водних об’єктах України.

Громадська рада при МНС України визнала загальнолюдською, суспільною та державною потребою забезпечення державної політики безпеки людини, зокрема шляхом запобігання загибелі людей на водних об’єктах України.

Крім того, на засіданні було приділено увагу важливості правосвідомості у питанні підготовки рятувальників на воді.

Під час розгляду організаційних питань на засіданні рішенням Громадської ради було скорочено її склад на 10 членів (з причини відсутності на двох та більше засіданнях) для забезпечення ефективності діяльності Громадської ради при МНС України.

Наступне засідання Громадської ради попередньо вирішено провести 8 липня 2013 року.

Юлія Олійник, прес-секретар Громадської ради при МНС України

Громадська рада при МНС України провела дев’яте засідання: 2 комментария

  1. Олег Олійник

    Шановні колеги, члени Громадської ради, у нас має бути глибоко усвідомлене розуміння та сприйняття Ради як цінності. Адже кожен етап колективного процесу її осмислення, творення та діяльності був окремим прецедентом для України. Це стосується і реалізації ідей «верховенства людини» та «безпеки людини», визначення основоположних цінностей, етико-правових засад, принципів організації, концепції дієвої Громадської ради, напрацювання та апробації механізмів її діяльності.
    Так, це наш колективний громадський успіх, це наше суспільне надбання!

  2. Олег Олійник

    Вкотре слід особливо зауважити на тому, що упродовж грудня 2012 року та березня 2013 року тривало умисне та зухвале порушення одним із членів Громадської ради при МНС не тільки авторського права пані Юлії Олійник, її інтелектуальної власності та іміджу й репутації Громадської ради.
    Водночас відбувалося й цинічне нехтування основоположним принципом діяльності Ради — верховенством людини. Адже, надаючи перевагу особистим інтересам та інтересам своєї представницької організації над суспільними інтересами, зловмисник знехтував засадничою цінністю Громадської ради: забезпечення свободи, прав та інтересів кожного, якщо при цьому не порушуються свобода, права та інтереси інших!
    Тобто, розумна та поміркована людина, реалізуючись та самостверджуючись в громадянському суспільстві, завідомо подбала би про безпечність своєї поведінки та не створювала би для інших ані небезпеки, ні незручностей.

Обсуждение закрыто.