Громадська рада при МНС України провела восьме засідання

Громадська рада при Міністерстві надзвичайних ситуацій України провела чергове восьме засідання 5 грудня 2012 року.

На останньому у поточному році засіданні члени Громадської ради визначилися з планом дій на 2013 рік, а також долучилися до планування роботи Міністерства на наступний рік.

У роботі засідання взяли участь запрошені представники МНС України: помічник Міністра Валерій Рева, директор Департаменту організаційно-контрольної роботи Анатолій Бойко; члени Громадської ради при Державної інспекції техногенної безпеки України на чолі з Головою Сергієм Новаком; Голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко; Голова громадської організації «Київське міське товариство рятування на воді», експерт Комітету з питань реагування на надзвичайні ситуації та сприяння діяльності аварійно-рятувальним службам Ольга Колпакова.

На початку засідання Голова Олег Олійник принагідно привітав присутніх з 290 річницею з дня народження Григорія Сковороди, настанови і засади життя якого Громадська рада при МНС поклала в основу своєї діяльності, проголосивши та  практикуючи принцип верховенства людини.

«Кризу політичну, економічну, соціальну можна нейтралізувати за допомогою нової парадигми суспільних стосунків на засадах людяності, започаткованої нами у Громадській раді, підтриманої працівниками Міністерства», — заявив Олег Олійник.

Громадське обговорення проекту Плану роботи МНС України на 2013 рік

У рамках першого питання порядку денного відбулося громадське обговорення проекту Плану роботи Міністерства надзвичайних ситуацій України на 2013 рік (.doc). Про особливості планування діяльності МНС України на наступний рік доповів Анатолій Бойко, директор Департаменту організаційно-контрольної роботи.

За словами Анатолія Бойка, у 2012 році було затверджено стратегічний План діяльності Міністерства на 2013 плановий та 2014-2015 бюджетні періоди, що настають за плановим.

План роботи Міністерства на 2013 рік є складовою стратегічного плану та умовно поділяється на заходи реалізації за стратегічними цілями Плану діяльності МНС на 2013 плановий та 2014-2015 бюджетні періоди, що настають за плановим:

  • Захист населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру;
  • Матеріально-технічне переоснащення органів управління та сил цивільного захисту;
  • Створення та впровадження системи екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером 112;
  • Подальший розвиток гідрометеорологічної діяльності в Україні;
  • Соціальний захист громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи

та заходи подальшої реалізації державної політики у сфері повноважень МНС України на 2013 рік, до яких входить і розділ про взаємодію з Громадською радою при МНС та іншими громадськими організаціями, сформований за ініціативи Громадської ради.

Учасники засідання обговорили проект Плану та узагальнені пропозиції від громадськості, а також внесли суттєві доповнення.

Олег Олійник зауважив, що реалізація запланованих дій сприятиме забезпеченню права на безпеку людини в Україні.

Громадська рада при МНС, таким чином, визнала громадянською, суспільною та державною потребою ефективне забезпечення державою Україна конституційного права людей на безпеку, яка може бути реалізована через заходи, зокрема, визначені Планом роботи Міністерства на 2013 рік.

Заходи, визначені Планом роботи МНС на 2013 рік, визнано такими, що в основному забезпечують справедливий баланс між потребами людей та державною політикою у визначеній сфері повноважень Міністерства, хоча водночас потребують її вдосконалення за окремими напрямками.

Крім того, члени Громадської ради прийняли рішення забезпечити на засадах доброго партнерства співучасть із працівниками МНС у виконанні заходів річного Плану роботи Міністерства.

Анатолій Бойко назавершення свого виступу зауважив на дієвості Громадської ради при МНС та зазначив, що усі ініціативи та пропозиції Громадської ради завжди підтримуються і враховуються Міністерством.

Планування діяльності Громадської ради на 2013 рік

На восьмому засіданні члени Громадської ради, розглянувши пропозиції та доповнення, затвердили План дій Громадської ради при МНС України на 2013 рік та План дій на перший квартал наступного року, сформовані та схвалені Правлінням.

План дій доповнено, зокрема, пропозицією Олега Олійника щодо забезпечення на засадах доброго партнерства співучасті із працівниками МНС України у виконані заходів річного Плану дій Громадської ради щодо формування та реалізації державної політики у визначеній сфері повноважень Міністерства за принципом верховенства людини.

Борис Платкевич зауважив на доцільності доповнення Плану дій Громадської ради та Плану роботи МНС на 2013 рік пунктом про підтримку проведення щорічних заходів з безпеки: Міжнародного виставкового форуму «Технології захисту/ПожТех-2012» та Міжнародної виставки «БЕЗПЕКА 2012».

Орієнтовний план проведення МНС України консультацій з громадськістю на 2013 рік

У рамках розгляду питання щодо Орієнтовного плану проведення МНС України консультацій з громадськістю на 2013 рік Громадська рада затвердила пропозиції до плану та прийняла рішення про забезпечення на засадах доброго партнерства співучасть із працівниками МНС в організації виконання заходів річного орієнтовного плану за принципом верховенства людини.

Громадська оцінка екологічної політики в Україні 

Про екологічні проблеми, які є дотичними до проблем, пов’язаних з надзвичайними ситуаціями, розповіла Тетяна Тимочко, Голова Всеукраїнської екологічної ліги.

Пані Тетяна поділилася досвідом проведення щорічної громадської оцінки екологічної політики в Україні, яку раніше презентував на засіданні Правління Генадій Марушевський, директор Науково-дослідного інституту екологічної політики та збалансованого розвитку, керівник Відділу екологічної політики Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління, кандидат філософських наук.

Члени Громадської ради висловили готовність долучитися до Робочої групи з підготовки Громадської оцінки екологічної політики України, а громадську оцінку екологічної політики в Україні визнали громадянською, суспільною та державною потребою.

 

Щодо роботи Ініціативної групи громадських рад з розробки та забезпечення супроводу нової редакції Закону України «Про громадські об’єднання» доповіли Сергій Лилик і Олег Мусій.

Прийнявши до відома інформацію, Громадська рада вирішила виступити співорганізатором запланованого «Форуму громадських рад та громадських організацій України», що відбудеться 20 грудня 2012 року в Києві.

За рішенням членів Громадської ради відбулося переобрання секретаря, на посаду якого обрано Ірину Урусікову.

Наступне чергове засідання Громадської ради при МНС України заплановано на другу декаду березня 2013 року.

Юлія Олійник, прес-секретар Громадської ради при МНС України

Один комментарий к “Громадська рада при МНС України провела восьме засідання

  1. Олег Олійник

    Спільне з працівниками Міністерства формування та громадське обговорення проекту Плану роботи МНС України на 2013 рік — ознака справжньої осмисленої співпраці Громадської ради та МНС у формуванні та реалізації державної політики безпеки людини.

Обсуждение закрыто.