Олег Олійник та Віктор Доманський взяли участь у засіданні Колегії МНС України за підсумками січня-вересня 2012 року

Засідання Колегії Міністерства надзвичайних ситуацій України відбулося 18 жовтня 2012 року.

Колегія МНС підбила підсумки роботи Міністерства у січні-вересні 2012 року та визначила завдання на четвертий квартал поточного року.

У роботі засідання взяли участь виконуючий обов’язки Міністра Віталій Бут, заступник Міністра Василь Квашук, керівники департаментів МНС України, начальники головних територіальних та територіальних управлінь МНС у областях, Криму, містах Києві та Севастополі, а також народний депутат України Сергій Василенко і представник Адміністрації Президента.

До складу Колегії входять і представники Громадської ради при МНС Олег Олійник, її Голова, та Віктор Доманський, голова Комітету по роботі з ветеранами, ліквідаторами наслідків аварії на ЧАЕС та соціально-гуманітарної діяльності.

Нагадаємо, що на початку 2012 року відбулося підсумкове засідання Колегії за минулий 2011 рік, де було схвалено пріоритетні завдання на поточний рік, а  влітку Колегія підбила підсумки діяльності за півріччя.

Під час нинішньої Колегії про результати роботи у січні-вересні та завдання стосовно завершення виконання заходів, визначених Національним планом дій щодо впровадження Програми економічних реформ та пріоритетами Міністерства на 2012 рік доповів заступник Міністра Василь Квашук. Він повідомив: «Підрозділам сил цивільного захисту вдалося забезпечити своєчасне реагування на всі надзвичайні ситуації, в тому числі на ліквідацію близько 60 тисяч пожеж».

Василь Квашук також повідомив, що МНС успішно виконало всі завдання Президента та Уряду щодо забезпечення безпеки громадян і гостей України під час проведення чемпіонату з футболу Євро 2012.

Крім цього, фахівцями Міністерства спільно з Громадською радою продовжує проводитися активна законотворча робота. Розроблено та забезпечено прийняття 67 законодавчих і нормативно-правових актів. Так, Верховною Радою прийнято Загальнодержавну цільову програму захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на 2013–2017 роки та Закон України «Про систему екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером 112».

Наразі Василь Квашук зауважив, що 2 жовтня парламентом схвалено у другому читанні та в цілому Кодекс цивільного захисту України та Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Кодексу цивільного захисту України».

У третьому кварталі активно здійснювався у Міністерстві юстиції України та в Кабінеті Міністрів правовий супровід Міністерством надзвичайних ситуацій спільно з Громадською радою при МНС розробленого проекту Закону «Про основні засади державної політики у сфері профілактики травматизму невиробничого характеру».

За результатами спільно проведеного МНС України, Держтехногенбезпеки та діючими при них Громадськими радами громадського обговорення питання щодо необхідності внесення змін до Закону України «Про громадські об’єднання» сформовано Резолюцію та пропозиції до Закону, створено Ініціативну групу громадських рад з розробки та забезпечення супроводу нової редакції Закону України «Про громадські об’єднання».

Заслухавши доповідь заступник директора Департаменту управління рятувальними силами Миколи Чечоткіна про стан готовності сил МНС України до виконання завдань за призначенням в осінньо-зимовий період, Колегія відзначила стан їх готовності як задовільний. Для забезпечення реагування на можливі надзвичайні ситуації, оперативного надання допомоги людям, мінімізації матеріальних збитків сформовано угрупування сил МНС, оснащене спеціальною та інженерною технікою, пересувними електростанціями тощо. На випадок аномального пониження температури  передбачено розгортання пунктів обігріву та життєзабезпечення в населених пунктах і гірських перевалах автодоріг.

Виконуючий обов’язки Міністра МНС Віталій Бут, підсумовуючи, акцентував увагу керівників територіальних підрозділів МНС на посилені роз’яснювальної роботи з громадянами щодо необхідності неухильного дотримання правил пожежної безпеки, а також забезпечені реалізації всіх державних і регіональних програм у сфері компетенції Міністерства для здійснення превентивних заходів із запобігання надзвичайним ситуаціям.

Юлія Олійник, прес-секретар Громадської ради при МНС України,

за матеріалами, підготовленими Олегом Олійником