У МНС України відбулися урочистості до Дня Державного Прапора

У Міністерстві надзвичайних ситуацій України відбулося урочисте підняття Державного Прапора України.

Церемонія стала частиною урочистого відзначення Дня Державного Прапора України.

Біля будівлі Міністерства у флагштоках виставлені 20 стягів України, а 23 серпня о 8:30 ранку Двадцять перший Державний прапор був піднятий на знак 21-ої річниці незалежності України.

Зі святом працівників відомства, киян та гостей міста вітав Оркестр Центру музичного мистецтва МНС України.

Упродовж дня у сквері біля будівлі МНС відбуватиметься святковий концерт у виконанні відомчого оркестру, – повідомляє прес-служба МНС.

 

День Державного Прапора України — державне свято, що відзначається щорічно 23 серпня.

Використання жовтого та блакитного кольорів на прапорах України-Русі простежується від прийняття християнства, а згодом ці кольори набувають державного значення.

У XVII столітті після приєднання Гетьманщини до Російської держави, набувають поширення блакитні (сині) полотнища із золотими або жовтими зображеннями хрестів та інших знаків. З часів козаччини жовто-блакитне поєднання кольорів поступово починає домінувати на українських хоругвах, прапорах і клейнодах.

Першу спробу створити жовто-блакитний прапор з двох горизонтальних смуг здійснила Головна Руська Рада. У червні 1848 року на міській ратуші Львова уперше був піднятий жовто-блакитний прапор.

Поштовхом до поширення жовто-блакитної символіки стала Лютнева революція 1917 року в Росії.

Центральна Рада 22 березня 1918 року прийняла Закон про Державний прапор республіки, затвердивши жовто-блакитний прапор символом Української Народної Республіки.

24 липня 1990 року на Хрещатику біля будинку Київради було піднято синьо-жовтий прапор, за тиждень після прийняття Верховною Радою УРСР Декларації про державний суверенітет.

Щорічно 24 липня Україна святкує День національного прапора.

З проголошенням Акта про незалежність України 24 серпня 1991 року над будинком Верховної Ради замайорів синьо-жовтий прапор.

Згодом 28 січня 1992 року Верховна Рада України прийняла постанову Про затвердження державним прапором України Національного прапора.

Указ про встановлення Дня Державного Прапора України, що святкується щорічно 23 серпня, підписав Президент Леонід Кучма у серпні 2004 року.

У 2009 році Президент Віктор Ющенко вніс зміни до Указу, заснувавши щорічну офіційну церемонію підняття прапора 23 серпня по всій Україні.

Джерело: прес-служба МНС України, Вікіпедія, Ділова Мова.

Юлія Олійник, прес-секретар Громадської ради при МНС України