26-а річниця аварії на Чорнобильській АЕС (ОНОВЛЕНО)

Низка заходів, присвячених 26-ій річниці аварії на ЧАЕС, відбулася у Міністерстві надзвичайних ситуацій та Громадській раді при МНС України.

26 квітня представники Громадської ради при МНС (Голова Олег Олійник та Віктор Доманський, Олександр Компанець, Олександр Леонтієв, Борис Мацюк, Михайло Стогній, Андрій Федорченко) взяли участь у поїздці до міста Чорнобиль, де відбулося відзначення роковин трагедії та урочисте відкриття Президентом України технологічного циклу будівництва арки Нового безпечного конфайнменту над четвертим енергоблоком ЧАЕС.

Також у заході на території Чорнобильської АЕС узяли участь Міністр Віктор Балога і представники МНС, Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Близнюк, представники консорціуму NOVARKA, а також посли країн-донорів Чорнобильського фонду «Укриття» та представники Європейського банку реконструкції і розвитку.

Захисна арка є ключовим проектом Плану здійснення заходів на об’єкті «Укриття», а її термін експлуатації – 100 років, повідомляє МНС.

 

                                

Напередодні пам’ятної дати, 24 квітня, Громадська рада при МНС спільно з Міністерством провели засідання за Круглим столом на тему: «Сьогодення та майбутнє людини та Чорнобильської зони відчуження».

Громадськість разом з представниками державних установ зібралися разом, щоб обговорити та знайти вирішення таких питань:

— отримання та обговорення інформації про реальний стан справ щодо Чорнобильської зони відчуження та експлуатації атомних електростанцій України;

— виявлення існуючих проблем і запропонування можливих шляхів їх вирішення;

— координування спільних дій з метою забезпечення ефективності співробітництва між усіма заінтересованими сторонами у справі формування та реалізації державної політики у сфері безпеки людини та захисту від надзвичайних ситуацій.

До участі у Круглому столі були запрошені Голова Державного агентства України з управління зоною відчуження Володимир Холоша, члени Громадської ради при ДАЗВ, Голова Державної інспекції техногенної безпеки України Ернест Улинець, члени Громадської ради при Держтехногенбезпеки, Президент державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» Юрій Недашковський.

Учасники Круглого столу:

— члени Громадської ради при МНС України;
— Олег Содовніченко, заступник начальника Центру соціально-гуманітарної роботи та психологічного забезпечення МНС України;
— Дмитро Бобро, перший заступник Голови Державного агентства України з управління зоною відчуження;
— Олексій Євсєєнко, заступник директора Департаменту пожежної безпеки Державної інспекції техногенної безпеки України;
— Валентина Шаповалова, керівник прес-служби Державної інспекції техногенної безпеки України;
— Олег Венжик, головний спеціаліст відділу МНС України;
— Сергій Новак, Голова Громадської ради при Державній інспекції техногенної безпеки України;
— члени Громадської ради при Держтехногенбезпеки: Олег Маховський, Володимир Петренко, Сергій Разбейков.

Розпочавши засідання, присутні вшанували пам’ять про жертв Чорнобильської трагедії — катастрофи планетарного масштабу — хвилиною мовчання.

«Одним із пріоритетів Громадської ради при Міністерстві надзвичайних ситуацій України та заходів Плану дій Громадської ради на 2012 рік є отримання інформації від керівників атомних електростанцій, територіальних органів МНС України та Державної інспекції техногенної безпеки України щодо стану безпеки життєдіяльності населення в 30-кілометрових зонах атомних електростанцій України», — зазначив Олег Олійник.

Після виступів доповідачів, надання присутніми пропозицій та їхнього спільного обговорення учасники Круглого столу прийняли Резолюцію.

На завершення відзначення роковин трагедії, зі словами подяки ліквідаторам аварії на ЧАЕС, 27 квітня Міністр Віктор Балога від імені Президента України нагородив учасників державними нагородами «За мужність» II і III ступенів та медалями «За працю і звитягу».

Вічна пам’ять мужнім рятівникам!

Юлія Олійник, прес-секретар Громадської ради при МНС України

Один комментарий к “26-а річниця аварії на Чорнобильській АЕС (ОНОВЛЕНО)

  1. Олександр Компанець

    Доброго дня шановні друзі та колеги! Поїздка у зону відчудження справила велике враження. Не кожного дня можливо побачити об’єкт, який спричинив так багато проблем і досі не вирішених питань. Об’єкт який забрав життя у такої великої кількісті людей. Відлуння Чорнобиля і через 26 років несе в собі і страх і невидиму небезпеку.
    Це дуже велика справа створити Новий об’єкт «УКРИТТЯ», який якщо не назавжди, хоча б на майбутні 100 років захистить людство від страшної дії випромінювальної радіації. Ми як Громада і Члени Громадської ради при МНС України повинні підтримувати цей проект та докласти всіх зусиль щоб за час нашої роботи В ГРОМАДСЬКІЙ РАДІ було прийнято багато ВАГОМИХ рішень, які захистять нашу країну від небезпечних надзвичайних ситуацій.
    ТОМУ, ЩО МИ ВСІ ПАТРІОТИ УКРАЇНИ!!!!!!!

Обсуждение закрыто.